To  rastlino, ki izvira iz Evrope in Azije, je mogoče najti po vsej Sloveniji in je zelo razširjena.

Če boste naslednjič, ko greste na sprehod, začeli posvečati več pozornosti rastlinam okoli sebe, boste verjetno videli, da rastejo. Je ena tistih rastlin, ki jo, ko vidiš njeno podobo, takoj prepoznaš. Škrlatnordeča kopriva je ena varnejših rastlin za uživanje in tukaj so razlogi, zakaj jo morate nabrati.

1. Škrlatnordeča mrtva kopriva je divja, užitna zelenjava

Škrlatna mrtva kopriva je užitna, pravzaprav lahko jeste celo rastlino. Je blagega, rahlo travnatega, nekoliko cvetličnega okusa, vijolični vrhovi pa so celo malo sladki.

2. Škrlatnordeča mrtva kopriva je zelo hranljiva

Rastlina je zelo hranljiva. Vsebuje veliko vitaminov, zlasti vitamina C, skupaj z železom in vlakninami, medtem ko je olje v njenih semenih polno močnih antioksidantov.

3. Ponuja vrsto zdravilnih učinkov

Ta rastlina je znana po svojih zdravilnih lastnostih, saj velja za protivnetno, antibakterijsko in protiglivično. Je tudi diuretik, adstringent in diaforetik.

Škrlatnordeča mrtva kopriva je znana po zmanjševanju simptomov alergije, pravzaprav njene protiglivične in antibakterijske spojine trenutno preučujejo, da bi razložili razlog za njene zdravilne sposobnosti, povezane z alergijami.

4. Koristi čebelam

Čebele obožujejo škrlatno koprivo. Rastlina je pomembna vrsta za ta ogrožena bitja in ne samo, da jo imajo raje kot druge rastline, ampak je tudi ena prvih, ki spomladi cveti, zato jo boste morda želeli nabrati in uporabiti semena da jo posadite na svojem vrtu.

PREBERITE TUDI: 8 učinkovitih naravnih antihistaminikov proti alergijam

 

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj