Antihistaminiki so snovi, ki blokirajo delovanje histamina v telesu. Histamin je beljakovina, ki sproži simptome alergije, kot so kihanje, srbeče oči, izpuščaji na koži, srbenje in praskanje v grlu.

Antihistaminska zdravila brez recepta in na recept so sicer učinkovita za lajšanje simptomov, vendar lahko povzročijo neželene učinke, med drugim zaspanost in slabost, zato želijo mnogi poskusiti z naravnimi zdravili.

V tem članku vam predstavljamo 5 najboljših naravnih antihistaminikov.

1. Vitamin C

Vitamin C krepi imunski sistem in deluje tudi kot naravni antihistaminik. Glede na študijo o vitaminu C pri zdravljenju alergij iz leta 2018 ima oksidativni stres ključno vlogo pri alergijskih boleznih. Ker je vitamin C močan antioksidant in protivnetno sredstvo, lahko učinkuje za lajšanje zdravljenje alergij.

Raziskovalci so opazili, da so visoki odmerki intravenskega vitamina C zmanjšali simptome alergij. Poročali so tudi, da lahko pomanjkanje vitamina C vodi v bolezni, povezane z alergijami. Druga študija iz leta 2000 predlaga jemanje 2 gramov (g) vitamina C dnevno, saj deluje kot antihistaminik.

2. Vitamin D

Raziskave kažejo, da vitamin D močno vpliva na imunske funkcije, ki sodelujejo pri razvoju in poteku alergij. Študija, objavljena v reviji Clinical and Experimental Allergy, je pokazala, da ima dvig ravni vitamina D pri tistih, ki jim ga primanjkuje, zaščitne učinke pri bolnikih z alergijami in otrocih, pri katerih obstaja tveganje za njihov razvoj.

3. Bromelain

Bromelain je encim, ki ga najdemo v mesu in soku ananasa in je na voljo tudi kot prehransko dopolnilo. Bromelain je priljubljeno naravno sredstvo za zdravljenje oteklin ali vnetij, zlasti sinusov in po poškodbi ali operaciji. Raziskave na miših kažejo, da lahko bromelain zaradi protivnetnih in protialergijskih lastnosti zmanjša alergijsko preobčutljivost in alergijsko bolezen dihalnih poti. Tisti, ki so alergični na ananas, se morajo izogibati bromelainu.

4. Probiotiki

Probiotiki so mikroorganizmi, ki vsestransko izjemno koristijo zdravju, saj pomagajo telesu vzdrževati zdravo ravnovesje črevesnih bakterij in zdravo črevesje je predpogoj za splošno zdravje. Probiotiki okrepijo imunski sistem, kar pomaga telesu v boju proti alergijam. Dokazi, da probiotiki pomagajo pri alergijah, so različni, in nekateri probiotiki lahko pomagajo, drugi ne.

5. Kvercetin

Kvercetin je antioksidant flavonoid, ki ga najdemo v nekaterih rastlinah in živilih. Raziskave kažejo, da lahko prehransko dopolnilo kvercetin pomaga pri lajšanju simptomov alergij, saj ima protialergijsko in antihistaminsko delovanje.

V eni od raziskav so raziskovalci ugotovili, da kvercetin z zmanjšanjem vnetja dihalnih poti pri miših zmanjša učinke alergij na dihala. Jemanje prehranskega dopolnila kvercetin bo pri lajšanju alergij delovalo bolje kot uživanje živil, ki ga vsebujejo, saj ga le-ta vsebujejo veliko premalo za tovrstni učinek.

6. Koprive

Raziskovalci so v zadnjih letih zbrali veliko podatkov, ki dokazujejo, da je kopriva – rastlina, ki je dobila ime zaradi bodečih dlačic, ki rastejo na njenih listih in steblih – učinkovita proti simptomom sezonske alergije in se lahko uporablja za zdravljenje anafilaksije, migren, glavobolov v skupkih in alergijskega artritisa.

Te koristi so posledica protivnetnih lastnosti rastline in histamina, ki ga vsebuje, kar je ironično, da je lahko koristno pri preprečevanju hudih alergijskih napadov. Študija na bolnikih z alergijskim artritisom je pokazala, da je uporaba koprive v primerjavi s placebom koristila, medtem ko je druga študija pokazala, da kopriva zavira nekatere poti, povezane z alergijskim rinitisom.

7. Lokalni nesegrevan med ali strd

V randomizirani, kontrolirani študiji, objavljeni leta 2011 v International Archives of Allergy and Immunology, so bolniki, ki so uživali med, bistveno bolje obvladovali simptome alergije kot tisti, ki so jemali običajna zdravila za alergijo. V primerjavi s kontrolno skupino so imeli uživalci medu tudi manj dni s hudimi simptomi alergije in so jemali manj antihistaminikov.

Lokalni med je znan kot učinkovito dolgoročno zdravilo za zdravljenje simptomov alergije, saj naj bi vseboval majhne količine lokalnega cvetnega prahu, ki verjetno povzroča reakcijo. Uživanje lokalnega medu tako sčasoma ustvari večjo toleranco na cvetni prah. Priporočam uživanje 1 do 2 žlici na dan, da zmanjšate občutljivost na cvetni prah, zmanjšate zastoje ter pozdravite srbeče, solzne oči in izcedek iz nosu.

8. Omega-3 maščobe

Strokovnjaki se strinjajo, da so omega-3 sicer splošno znane po svoji izjemni koristnosti za zdravje srca, in možganov, pomagajo pa tudi pri anksioznem in depresivnem počutju. A njihove protivnetne lastnosti delujejo tudi proti alergijam, ki so v bistvu vnetna reakcija.

Študije kažejo povezavo med vnosom zadostnih količin omega-3 ter manjšo pojavnostjo alergij in astme. Omega-3 maščobne kisline, dokozaheksaenojska kislina (DHA) in eikozapentaenojska kislina (EPA), so naravno prisotne v ribjem olju in veljajo za protivnetna hranila z zaščitnimi učinki pri vnetnih boleznih, vključno z astmo in alergijami.

Vsa dopolnila so na voljo TUKAJ.

PREBERITE TUDI:

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj