… v prehrani in življenjskem slogu ter hkrati zmanjšamo tveganje za nastanek pogostih bolezni.

1. Povečajte vnos beljakovin

Telo začne vsako desetletje po 30. letu izgubljati mišično maso, s še večjim upadom po 60. letu. Za boj proti s starostjo povezano izgubo mišic in pripravo na 60. leta je še posebej pomembno, da se po 50. letu osredotočite na izgradnjo mišic. Eden od pomembnih načinov je zagotoviti, da zaužijete dovolj beljakovin.

Prehrana z visoko vsebnostjo beljakovin v kombinaciji z vadbo za moč pomaga ohranjati zdravo rast mišic, ko se staramo. Poleg tega se potrebe po beljakovinah s starostjo povečujejo.

Beljakovine najdemo v piščančjem mesu, jajcih, oreščkih, jogurtu…

2. Poskrbite za vnos vlaknin

Uživanje dovolj vlaknin je zelo pomembno, saj lahko pomaga zmanjšati tveganje za bolezni srca, sladkorno bolezen tipa 2, visok krvni tlak in celo raka.

Vlaknine delujejo tako, da lahko vplivajo na zmanjšanje oksidativnega stresa in vnetnih markerjev v telesu, ki se naravno pojavljajo s starostjo.

Študija, objavljena v The Journals of Gerontology, je pokazala, da so po upoštevanju številnih dejavnikov, kot so vnos kompleksnih ogljikovih hidratov, vnos sladkorja, glikemična obremenitev in vnos vlaknin, vlaknine najbolj vplivale na zagotavljanje uspešnega staranja in zmanjšanje tveganja za bolezni, povezane s staranjem.

Če želite zaužiti več vlaknin, v svojo prehrano vključite več polnozrnatih žitaric, leče, zelenjave in sadja.

3. V prehrano vključite zdrave maščobe

Tveganje za bolezni srca se lahko poveča med 45. in 55. letom. Da bi imeli zdravo srce, je pomembno, da z vsakodnevno prehrano zaužijete zdrave maščobe, kot so maščobne kisline omega-3.

Kot je navedeno v Journal of American Heart Association, lahko jemanje dodatkov omega-3 pomaga zmanjšati tveganje za koronarno srčno bolezen , medtem ko drugo poročilo navaja, da omega-3 maščobne kisline, kot so tiste, ki jih najdemo v ribah, oreščkih, avokadu in nekaterih rastlinskih oljih. lahko pomaga zmanjšati tveganje smrti zaradi koronarne srčne bolezni ter zmanjšati tveganje za visok krvni tlak.

PREBERITE TUDI: 10 razlogov zakaj bi morali svojim otrokom dajati omega-3

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj