… po ZONI prihaja tudi v Slovenijo. Revolucionaren način prehranjevanja, s katerim na enostaven način izgubite odvečno telesno maščobo, upočasnite staranje, krepite imunski sistem ter povečate svoje fizično in metalno učinkovitost, je zasnoval priznani ameriški strokovnjak dr. Barry Sears. Dieti Zona sledijo tudi številni zvezdniki, med njimi Angelina Jolie, Brad Pitt, Jennifer Aniston in Sarah Jessica Parker.


Dr. Barry Sears je pretekli teden v Ljubljani predstavil način prehranjevanja dieta po Zoni.

Splošno dejstvo pri dietah je, da vsak shujševalni načrt, ki restriktivno omeji vnos kalorij, uspešno doprinese k izgubi teže. Diete z nizkim vnosom ogljikovih hidratov povzročijo izgubo vode, kar telesu povzroča šibkost. Pravi ključ do dolgotrajno varne in uspešne izgube teže pa je ta, da se preko izbranega prehranjevalnega načrta ne izgubljajo mišična masa ali voda, temveč maščobe. Za uspešno izgubo odvečnih kilogramov in nadaljnje ohranjanje pridobljene vitkosti je zato pomembno, da se programa Zona držimo dalj časa. Iz tega razloga je prehranjevalni načrt razvit kot dolgoročna strategija, ki temelji na vzpostavljanju in trajnemu vzdrževanju hormonskega ravnovesja in omogoča dolgo ter zdravo življenje.

Kalorijsko razmerje, ki ga predstavlja knjiga, sledi novejšim prehranskim smernicam in temelji na enakomernem vnosu maščob, beljakovin in ogljikovih hidratov v vseh obrokih. Poenostavljeno bi lahko rekli, da v vsakem obroku ali prigrizku zaužijemo 40 % kalorij iz ogljikovih hidratov, 30 % kalorij iz beljakovin in 30 % kalorij iz  maščob.

 

Za lažje sledenje uspešni dieti sta v slovenščino prevedeni že dve knjigi: Življenje v ZONI in Prehranjevanje po ZONI, ki sta izšli pri založbi Rotis. Knjigo si lahko zagotovite v vseh bolje založenih knjigarnah.

Dieta Zona maščobe kuri hitreje

Študija Univerze v Illinoisu je v primerjavi s posamezniki, ki so pri izgubljanju teže sledili prehranskim vodilom vlade ZDA, potrdila večjo izgubo telesne maščobe in večje ohranjanje mišične mase pri tistih, ki so sledili prehranskemu načrtu vnosa makro hranil programa Zona. Enake rezultate so potrdili tudi v Italiji pri osebah z običajno telesno težo.

Nič več lačni

Na Harvardski medicinski šoli (Harvard Medical School) so dokazali, da se z vsakim obrokom, pripravljenim po programu Zona, vnos kalorij dramatično zmanjša in je tudi znatno nižji kot vnos, ki ga kot zdravega običajno priporoča ameriška vlada.

Porušeno razmerje omega-6 in omega-3 maščobnih kislin

Skozi evolucijo človeka je bil vnos maščob omega-6 in omega-3 dokaj uravnotežen, sodobna prehrana pa je povzročila, da smo bistveno povečali vnos omega-6, ki se nahaja v vseh cenenih tekočih oljih (sončnično, koruzno, sojino…) in osiromašili vnos omega-3. Posledica porušenega razmerja je tiho vnetje, ki je vzrok številnih sodobnih bolezni, med drugim pa povzroča tudi debelost. Po pravilih Zone zaradi številnih koristi povečamo vnos omega-3 maščobnih kislin in zmanjšamo vnos omega-6.  S tem uravnovesimo delovanja eikozanoidov, ki delujejo na vsak organ in na vse funkcije v telesu. Kot vir maščob uporabimo še ekstra deviško oljčno olje in oljne sadežev (mandlji, avokado …).

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj