Zlomljeno srce je nekaj, kar tekom življenja doživi praktično vsakdo in praviloma večkrat. A pri vseh izgubah, ki vas doletijo v življenju (izguba hišnega ljubljenčka, starša, sorodnika, prijatelja …), pa ima zlomljeno srce zaradi razpada zveze prav posebno mesto. Mnogi ga opisujejo kot neznosno bolečino, ki jo dejansko čutijo tudi fizično.

Zlomljeno srce pomeni izjemno velik stres za telo, še zlasti, če je bila izguba nepričakovana. Ta stres ima velik vpliv na človekovo psihično in fizično počutje in traja lahko najmanj nekaj tednov do več mesecev – in pri nekaterih celo let – da si oseba povsem opomore. Še zlasti je to težje tistim, ki so na sploh bolj globoki in čustveni in posledično odnose jemljejo resneje in se bolj navežejo.

Medtem, ko je glede tega, kako posamezniki doživljajo razpad zveze in zlomljeno srce in kakšen vpliv ima to na telo, še veliko za raziskati in odkriti, pa so dosedanje raziskave pokazale, zakaj se ob tem večina počuti, da je življenja konec. Mnogi celo padejo v depresijo in dobijo napade anksioznosti in panične napade – to se sicer večinoma pojavi pri tistih, ki so že kot otroci doživeli občutek nepomembnosti in zavrženja.

Raziskave

V eni od raziskav iz leta 2011 so ugotovili, da je bila aktivnost v možganih povsem enaka, ko so udeležencem pokazali fotografijo bivšega partnerja in ko so jih opekli po roki. Od zlomljenega srca pa se lahko tudi umre, saj se poviša krvni tlak in srčni utrip, kar pomeni nevarnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni.

V drugi raziskavi, opravljeni leta 2018, pa so ugotovili, da so imeli tisti, ki jim je partner umrl, kar za 41 odstotkov več možnosti, da umrejo v roku 6 mesecev po smrti partnerja. Raziskovalci sumijo, da zaradi stresa, ki ga tak pretres in žalost povzročita na srcu in ožilju – nevarnost za nastanek kardiovaskularnih bolezni se namreč poveča kar za 53 odstotkov.

PREBERITE TUDI: Zakaj so ženske ob razpadu zveze bolj prizadete?

Zakaj tako prekleto boli?

Raziskave so pokazale, da človeški možgani čustveno bolečino doživijo enako kot fizično, torej zlomljeno srce boli kot dejanska fizična poškodba. Takole so nekateri po razpadu zveze opisovali svoje občutke: “počutil sem se, kot da so mi srce iztrgali iz telesa”, “mislila sem, da ne bom preživela”, “kot bi me nekdo pretepel”, “kar dušilo me je, imela sem panične napade in nisem mogla spati”, “bal sem se, da se mi bo zmešalo” in podobno – kar vse jasno kaže, da čustveno bolečino doživljamo enako kot fizično in da je razpad zveze izjemno težka preizkušnja.

Hormoni zlomljenega srca

Hormoni ne divjajo le po telesih najstnikov – naša telesa neprestano proizvajajo celo vrsto najrazličnejših hormonov, na kar vplivajo tudi zunanji dejavniki. Ljubezen je zasvojljiva, skorajda kot droga, saj naši možgani takrat proizvajajo veliko hormonov dobrega počutja, med drugim dopamin, serotonin, oksitocin. Ti nam dajo občutek, da je in bo vse v redu, da kar letimo in da je življenje popolno.

Ko pa pride do razpada zveze, ti hormoni drastično upadejo, hkrati pa jih nadomesti stresni hormon kortizol, ki nas spravi iz sproščenega in ljubečega stanja v stanje “boj, beg ali zmrznitev” (fight, flight or freeze). Povišana raven kortizola lahko privede do napadov hude anksioznosti in celo paničnih napadov, nespečnosti, depresije, slabosti, neješčnosti in hujšanja ali prenajedanja in rejenja, izbruha aken ipd.

Zlomljeno srce z medicinskega vidika

Znanstvenike pa je zanimalo, če občutek zlomljenega srca dejansko lahko fizično zlomi srce. Strokovno medicinsko ime za sindrom zlomljenega srca je stresna kardiomiopatija ali takotsubo kardiomiopatija, pomeni pa začasno stanje, ki ga povzroči hud pretres.

Akutni čustveni pretres – pozitivni ali negativni – namreč lahko povzroči, da se leva prekata srca od šoka paralizira, kar povzroči simptome, podobne srčnemu infarktu: bolečine v prsih, roki in rami; kratka sapa ali celo dušenje; slabost in vrtoglavica; izguba zavesti in celo bruhanje.

Medtem, ko stanje zveni nadvse resno, pa v večini primerov na srečo ne pušča trajnih posledic. A zaradi sovje intenzivnosti lahko ogrozi tiste, ki imajo slabo srce oz. težave s srcem. Mnogi v takih trenutkih mislijo, da so dejansko doživeli srčni napad.

PREBERITE TUDI: Kako poskrbeti zase po koncu zveze

Kako si pomagati in olajšati bolečino

Razpad zveze in zlomljeno srce je na žalost nekaj, na kar se ne da dosti vplivati – na prvem mestu je potreben predvsem čas. Rek “čas celi vse rane” ni iz trte izvit. Obstaja pa nekaj znanstveno preizkušenih metod, ki vam lahko težke trenutke vsaj malce olajšajo.

1. Poskrbite zase

Mnogi se ob razpadu zveze vdajo popivanju, kajenju in celo drogiranju ali vsaj prenajedanju z nezdravo hrano. NIKAR. Vaše telo je že tako pod stresom, zato mu nikar ne zadajajte še dodatnih udarcev. Bodite nežni in sočutni so sebe in poskrbite za svoje telo z zdravo prehrano, rednim gibanjem (ja, tudi ko ste tako na tleh, da niti iz postelje ne morete – ampak ZMORETE); poslušanjem pomirjajoče ali optimistične (kar v danem trenutku potrebujete) glasbe ipd. Zelo blagodejno deluje tudi narava, ki sprošča in pomirja.

2. Družite se z ljudmi, ki so vam blizu in imajo empatijo

Družite se s prijetnimi, toplimi ljudmi, ki vedo, kaj prestajate in imajo dovolj čustvene inteligence, da vam stojijo ob strani brez podajanja puhlih izjav, ki vas še bolj prizadenejo. Če je potrebno, se v tem obdobju distancirajte od ljudi, za katere menite, da vas ne bi razumeli in bi (nehote) še dodatno prilili olje na ogenj.

3. Okupirajte se s prijetnimi aktivnostmi

In delom, če vam gre od rok – nekateri so prve tedne po razhodu tako pod stresom, da naredijo več napak kot koristi. Poleg športa in sprehodov si omislite še ogled kakega filma (sicer raje ne kake romantične komedije); ogled muzeja ali galerije; berite knjige, ki ste jih že dolgo hoteli; lotite se novega hobija; odpravite se na izlet in raziščite kako kepo zgodovinsko mestece ipd.

4. Razvajajte se

Zdaj je idealni čas, da se razvajate in crkljate, da poskrbite za svojo dušo in telo. Privoščite si masažo; pojdite si urediti nohte; privoščite si vikend razvajanja v kakih termah. Za vaše ranjeno srce bo to kot balzam.

5. Dovolite si jokati in žalovati

Verjetno vam bodo v procesu žalovanja mnogi svetovali “bodi močan”, a to nikakor ne pomeni, da morate svojo žalost in trpljenje tiščati v sebi. Težke preizkušnje in dogodke je treba izžalovati in prav je, da se izjokate; izkričite v blazino, ko je hudo; ali jokate na rami prijatelja. Vzemite si toliko časa, kot ga potrebujete.

Kdaj poiskati strokovno pomoč

Nobene sramote ni v tem, da vas je razhod zelo prizadel in zelo trpite – to le pomeni, da ste človek, ki globoko čuti; ki odnose jemlje resno in se v njih podaja z ljubeznijo in (za)upanjem in ne površinsko. Kot že omenjeno, je razpad zveze oz. zlomljeno srce velik stres za telo, ki lahko pripelje do hudih psihičnih in fizičnih težav. Zato naj vam ne bo nerodno poiskati strokovno pomoč terapevta, ki vam bo ovrednotil situacijo in vam pomagal, da boste lažje šli naprej.

Če se vam, zdi, da izjemno huda, komaj prenosljiva bolečina in/ali jeza in/ali anksioznost in/ali depresivno počutje kar ne minejo oz. ne postajajo blažji ter ne morete nadaljevati z normalnim življenjem, poiščite terapevtsko pomoč. Presenečeni boste, kako zelo vam lahko dober terapevt olajša situacijo in izboljša počutje v takih trenutkih. Pa tudi sočutna rama prijatelja ali sorodnika, na kateri se lahko zjočete kolikorkrat potrebujete in brez občutka krivde ali sramu, je zlata vredna.

PREBERITE TUDI: 6 znakov, da ste pripravljeni na resno, trajno zvezo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj