… na sploh je izpostavljenost živemu srebru. Večino živega srebra zaradi čedalje hujše onesnaženosti voda dobimo predvsem iz morske hrane, nahaja pa se tudi v cepivih. Raziskava, ki je bila objavljena v Environmental Health Perspectives, pa je ugotovila, da tudi majhne količine živega srebra, ki so sicer uradno sprejete kot varne, povezane s povzročanjem avtoimunskih bolezni. Gre za bolezni, pri katerih se imunski sistem telesa obrne proti lastnemu telesu in začne napadati svoje zdrave celice, npr. sindrom razdražljivega črevesja, lupus, revmatoidni artritis, multipla skleroza, Chronova bolezen, celiakija in druge.

“Nimamo najbolj razjasnjeno, zakaj ljudje zbolevajo za avtoimunskimi boleznimi,” je povedala vodja raziskave, dr. Emily Somers. “Pretežni delež teh primerov ni pojasnjen z genetiko, zato nam bo preučevanje okoljskih vplivov pomagalo razumeti, zakaj se avtoimunske bolezni zgodijo in kako lahko vplivamo, da se stanje izboljša. V naši raziskavi je izstopalo živo srebro kot temeljni rizični faktor za avtoimunske bolezni.” Avtoimunske bolezni so med desetimi najpogostejšimi vzroki smrti med ženskami in so pri ženskah veliko pogostejše. Raziskava je pokazala, da je bila večja izpostavljenost živemu srebru povezana z več protitelesi, ki so znak avtoimunske bolezni.

PREBERITE TUDI: Študija: otroci z avtizmom imajo v možganih največ aluminija

Zato strokovnjaki kljub priporočilom, da je treba uživati morsko hrano, svarijo na previdnost in priporočajo, da omega-3 uživate v obliki prehranskih dopolnil, ki so prečiščena in se tako izognete živemu srebru in ostalim težkim kovinam ter nečistočam. Največ težkih kovin sicer vsebujejo tuna, mečarica, morski pes in skuša, najmanj pa sardoni, som, sled, rakci, sardine, losos in bele ribe.

3 KOMENTARJI

  1. Avtor tega članka naj preveri ali tuna res vsebuje majhne količine živega srebra v primerjavi z drugimi ribami, predvsem mečaricami. Veliko študij omenja ravno tuno kot ribo z zelo veliko vsebnostjo težkih kovin/živega srebra.

  2. Bruneta, hvala za komentar. Pravzaprav je težko poenostavljeno našteti, ker gre za različne ribe (več vrst tune v različnih morjih), ki imajo zelo različno vsebnost težkih kovin. Smo vseeno dopolnili seznam. 🙂

  3. Bruneta, hvala za komentar. Pravzaprav je težko poenostavljeno našteti, ker gre za različne ribe (več vrst tune v različnih morjih), ki imajo zelo različno vsebnost težkih kovin. Smo vseeno dopolnili seznam. 🙂

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj