… reproduktivnega sistema igra glavno vlogo v temelju samega življenja. Zato je še toliko bolj nujno, da poznamo živila, ki lahko pomagajo reproduktivnem sistemu.

Ena od največjih težav, s katerimi se soočajo številne ženske danes, je neplodnost. Veliko žensk trpi za PCOS, kar vodi v neplodnost v zgodnjih letih. Eden od pomembnih dejavnikov za težave, povezane z neplodnostjo, je nezdrav življenjski slog. Za reševanje kakršnih koli reproduktivnih težav je pomembno, da se v vsakdanjem življenju držimo zdravih navad. Zdravo telo je nujno za zdrav reproduktivni sistem.

Hrana je eden od gradnikov telesa in ni presenetljivo, da lahko prava hrana zgradi zdravo telo. Tukaj je nekaj živil, ki lahko pomagajo ženskemu reproduktivnemu sistemu.

Ekološka prehrana

Pesticidi lahko vplivajo na estrogen in druge hormone, zato je pomembno, da v čim večji meri izbirate ekološko pridelana živila. Postopek ekološkega kmetovanja zagotavlja, da so vsi pesticidi, ki se uporabljajo na pridelkih, izdelani iz naravnih sestavin in ne vsebujejo konvencionalnih ali sintetičnih pesticidov.

Divje (ne gojene!) morske ribe

Omega-3 maščobe lahko pomagajo zmanjšati vnetne procese, kar lahko spodbudi oploditev in vsaditev. Raziskave tudi kažejo, da lahko prehrana, bogata z maščobnimi kislinami omega-3, pomaga uravnavati ovulacijo, izboljša kakovost jajčec in celo upočasni staranje jajčnikov. Izogibajte se ribam z visoko vsebnostjo živega srebra.

Poleg povečanja plodnosti lahko pomagajo tudi pri suhi koži, suhih laseh, lomljivih nohtih, utrujenosti, razdražljivosti, povečanju telesne teže, PMS-u, artritisu, visokem krvnem tlaku, slabšem celjenju ran, razpokani koži in izpadanju las. Mastne ribe ne le izboljšajo naše celične membrane, lahko nas tudi zaščitijo pred nevarnostmi za zdravje.

Živila, bogata z vitaminom E

Vitamin E je ključnega pomena za številne hormone in pravilno delovanje endokrinega sistema.

Živila, bogata z vitaminom C

Vitamin C pomaga sprožiti ovulacijo pri ženskah in lahko poveča število spermijev pri moških. Živila, bogata z vitaminom C, prav tako pomagajo telesu absorbirati železo, ki je pomembno hranilo za ženske, ki zanosijo. Grenivke in drugi agrumi, kivi, guava, rdeča paprika in ohrovt so odlični viri.

Brokoli, zelje in brstični ohrovt

Križnice vsebujejo indol-3-karbinol, ki pomaga jetrom pri presnovi estrogena. Zelenjavo iz družine križnic je najbolje kuhati na pari in se tako izogniti goitrogenom, ki so prisotni v surovem stanju.

Jajca

Kot odličen vir vitaminov lahko jajca pomagajo povečati raven plodnosti. Vsebujejo tudi Omega-3 maščobne kisline in holin. Znano je, da prve izboljšujejo plodnost, drugi pa zmanjšuje tveganje za nekatere prirojene napake.

Jagodičevje

Jagodičevje je pravzaprav odlična hrana za ženske, ki poskušajo zanositi. Maline in borovnice, bogate z antioksidanti in protivnetnimi fitonutrienti, pomagajo povečati plodnost. Še posebej so koristne za ženske, ki poskušajo zanositi, saj vsebujejo folat in vitamin C, ključna hranila za razvoj ploda. Jagode lahko pomagajo tudi pri uravnavanju telesne teže. Te okusne sadeže lahko preprosto vključite v dieto za povečanje plodnosti v obliki smutijev, sadnih skled, z granolo ali samostojno.

Prehranska dopolnila

  • Svetlinovo olje: olje stoletnega svetlina vsebuje veliko gama-linolenske kisline (GLA), esencialne maščobne kisline, ki lahko s povečanjem sluzi materničnega vratu in krepitvijo delovanja maternice poveča prizadevanja za plodnost. Od prvega do štirinajstega dne menstruacijskega ciklusa vzemite 1500 miligramov enkrat do dvakrat na dan.
  • Vitamin C: lahko pomaga pri preprečevanju aglutinacije sperme pri moških. Vzemite 500 miligramov dvakrat na dan.
  • B-kompleks: vitamini skupine B sodelujejo pri presnovi estrogena.
  • Vitamin E: pomemben vitamin za plodnost, saj pomaga pri hormonskem ravnovesju. Zaužijte 400 mednarodnih enot dnevno.

PREBERITE TUDI: 5 zelišč (rastlin), ki vam lahko pomagajo zanositi

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj