… da pomagajo izboljšati jetrne encime, ščitijo pred kopičenjem maščob ter zmanjšujejo vnetja in oksidativni stres. Vključitev živil, bogatih s hranili, v vašo prehrano je preprost, a učinkovit način za izboljšanje zdravja vaših jeter.

Veliko živil namreč vsebuje spojine, kot so antioksidanti, ki lahko podpirajo zdravje jeter. Nekatera živila vsebujejo tudi veliko vlaknin, kar lahko pomaga pri uravnavanju telesne teže in zagotavlja pravilno delovanje jeter.

1. Grenivka

Grenivka vsebuje antioksidante, ki naravno ščitijo jetra. Dva glavna antioksidanta, ki ju najdemo v grenivki, sta naringenin in naringin. Znano je, da se zaščitni učinki grenivke pojavljajo na dva načina – z zmanjšanjem vnetja in zaščito celic.

2. Borovnice in brusnice

Borovnice in brusnice vsebujejo antocianine, antioksidante, ki dajejo jagodam značilne barve. Povezujejo jih tudi s številnimi koristmi za zdravje. Vključitev jagodičevja v prehrano je dober način, da poskrbite, da so vaša jetra oskrbljena z antioksidanti, ki jih potrebujejo, da ostanejo zdrava.

3. Sok rdeče pese

Sok rdeče pese je vir nitratov in antioksidantov, imenovanih betalaini, ki lahko koristijo zdravju srca ter zmanjšajo oksidativni stres in vnetje. Razumno je domnevati, da bi uživanje pese same imelo podobne učinke na zdravje. Vendar večina študij uporablja sok rdeče pese. Rdečo peso lahko sočite sami ali kupite sok rdeče pese v trgovini.

4. Križnice

Križnice so znane po visoki vsebnosti vlaknin in značilnem okusu. Prav tako so bogate s koristnimi spojinami.

Med križnice spadajo:

  • brokoli,
  • brstični ohrovt,
  • zelje,
  • ohrovt,
  • cvetača.

Križnice ščitijo pred oksidativnim stresom in spodbujajo zdravo prebavo.

5. Mastne ribe

Mastne ribe vsebujejo omega-3 maščobne kisline, ki so zdrave maščobe, te pomagajo zmanjšati vnetje in so povezane z manjšim tveganjem za bolezni srca

6. Olivno olje

Olivno olje velja za zdravo maščobo zaradi številnih koristi za zdravje, vključno s pozitivnimi učinki na srce in presnovo. Vendar ima tudi pozitivne učinke na jetra. Kopičenje maščobe v jetrih je del prve stopnje bolezni jeter. Zato je zaradi pozitivnih učinkov olivnega olja na maščobo v jetrih in drugih vidikov zdravja dragocen del zdrave prehrane.

PREBERITE TUDI: Za razstrupljanje niso pomembna le jetra

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj