… je tegoba, ki preganja mnoge. Toda ali veste, da to, kar jeste, lahko sproži motnjo spanja, splošno znano kot nespečnost. Tukaj je nekaj pogostih vsakodnevnih živil, ki lahko tiho sprožijo nespečnost.

Začinjena hrana

To je morda slaba novica za ljubitelje začimb, vendar lahko uživanje pekoče in začinjene hrane tik pred spanjem sproži epizodo nespečnosti. Uživanje začinjene hrane lahko povzroči nastajanje kisline v želodcu in v nekaterih primerih povzroči prebavne motnje, zgago in zaprtje, kar moti vzorec spanja.

Odvečne maščobe

Prekomerni vnos nasičenih maščob v prehrani lahko sproži nespečnost in zmanjša kakovost spanja. Glede na študijo je bilo ugotovljeno, da vnos visoke količine nasičenih maščob čez dan zmanjša kakovost spanja in vpliva na nočni spanec. Druga raziskava je bila povezana z visokim vnosom maščob, kar je vodilo do pogostih epizod prebujanja ponoči.

Presežek kofeina

Prekomerno uživanje kofeina v kavi ali čaju lahko vpliva in blokira možganske receptorje za adenozin, ki je v bistvu kemikalija, ki spodbuja spanje. Kofein poveča budnost in je lahko eden glavnih sprožilcev nespečnosti, zato se priporoča izogibanje pitju kave pred spanjem.

Energijske pijače

Srkanje gaziranih ali močnih pijač pred spanjem ali okoli večerje lahko prav tako vpliva na spanec. To je zato, ker so te pijače za gašenje žeje polne kofeina in sladkorja, ki takoj dvigneta raven energije in počasi prekineta cikel spanja. Zato se jim za vsako ceno izogibajte, če imate nespečnost.

PREBERITE TUDI: 5 akupresurnih točk za boljši spanec (proti nespečnosti)

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj