…  ženstvenimi obrazi. Raziskovalca z univerz Stirling in Glasgow, Anthony Little in Benedict Jones, sta v svoji raziskavi preučila, ali poteze ženskih obrazov vplivajo na to, kako moški presojajo ženske glede na to, ali bodo z njimi v dolgotrajnem razmerju ali bodo imeli le avanturo.

Enega izmed eksperimentov so izvedli na 393 heteroseksualnih moških, od katerih jih je 207 imelo partnerje. Udeležencem so pokazali po 10 parov slik žensk, od katerih je bila polovica spremenjena tako, da je imela ista ženska malce bolj možate poteze, druga polovica pa tako, da je imela bolj ženstvene, mehke poteze. Nato  so moške vprašali, katera ženska izmed obeh jim je bila bolj privlačna za dolgotrajno in katera za kratkotrajno razmerje.

Rezultati, ki so jih dobili na podlagi moških odgovorov, so pokazali, da so moški, ki so bili v razmerjih, pogosteje dojeli bolj ženstvene obraze kot bolj privlačne, če so iskali kratkotrajno razmerje. Raziskovalec Anthony Little je to ugotovitev razložil takole: “Zanimivo je, da so rezultati te raziskave primerljivi s preteklimi, ki so pokazale, da imajo ženske, ki si želijo kratkotrajnih razmerij, raje moške z bolj možatimi, ostrimi potezami. Če že imajo partnerko, se  zdijo moškim ženske z bolj ženstvenimi potezami obraza bolj privlačne in primernejše za kratkotrajne avanture. Za to obstaja več razlag: morda imajo nekateri moški željo, da bi svojo dolgotrajno partnerko prevarali z bolj ženstveno žensko. Ali pa morda potem, ko so si ‘zagotovili’ dolgotrajnega partnerja, visoka cena, če bi bili odkriti, poveča moško izbirčnost pri izbiri partnerk za kratkotrajno razmerje.”

V drugem delu raziskave pa so ugotovili tudi, da imajo moški, ki sebe dojemajo kot privlačne, raje tudi bolj ženstvene ženske kot tisti, ki sebe dojemajo kot manj privlačne. Tudi to je podobno kot pri ženskah; le-te so bolj izbirčne, ko izbirajo moškega. V dveh raziskavah so tako ugotovili, da so privlačni moški bolj izbirčni pri izbiri ženske, ki mora biti bolj ženstvena.
Raziskava je bila objavljena v znanstveni reviji British Journal of Psychology v petek, 21. junija 2013.

PREBERITE TUDI: Zakaj se moški bojijo močnih in uspešnih žensk?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj