Naša ljubka mala deželica Slovenija ima veliko zdravilnih rastlin, ki jih lahko naberemo tudi sami, a moramo biti pri tem zelo previdni in osveščeni, da se ne zmotimo in da se nam ne zgodi, da bi pomotoma nabrali napačno, (strupeno) rastlino.

PREBERITE TUDI: NIKAR ne zbijajte vročine!

Nekaj zeli lahko gojite tudi doma na vrtu, recimo meto, meliso ali sivko. Imamo srečo, da nam naš bogat eko sistem nudi res veliko zelišč, ki se lahko kopajo v soju sonca, svežega alpskega zraka in neokrnjene narave. Že teta Pehta iz zgodbe o Kekcu je dejala: “Za vsako bolezen rož’ca raste!” In res je – če se le malo znajdemo, nam ni treba posegati po umetnih farmacevtskih učinkovinah. Preverite, kakšen čaj si skuhajte, ko se borite z boleznijo, slabim počutjem ali bolečinami. Najboljši so nesladkani čaji. Če vam zeliščni čaji po okusu niso všeč, pa nikar ne posegajte po belem sladkorju ampak si v čaj raje kanite kakšno kapljico medu.

Kamilica

Kamilico poznamo vsi, saj je zelo priljubljena zdravilna rastlina. Deluje protivnetno, pospešuje celjenje, blaži krče in zdravi bolezni želodca in črevesja. Pripomore tudi pri zdravljenju težav z jetri in ledvicami, deluje razstrupljevalno. Pomirja pri vseh stresnih pojavih; razdražljivosti, nespečnosti, preobčutljivosti. Čaj kamilice blaži tudi menstrualne krče.

PREBERITE TUDI: 6 zdravilnih učinkov navadne kamilice

Meta

Meta je znana kot zelišče, ki pomirja. Metin čaj je osvežujoč in hkrati pomirjujoč, saj ugodno deluje na živčni sistem, zmanjšuje stres in pomirja. Čaj pomaga tudi proti krčem v črevesju in želodcu. Meta je naravni diuretik, ki pospešuje odvajanje vode iz telesa, pospešuje hujšanje in čisti organizem. Lajša tudi glavobol in zdravi prehlad. Pomaga pri kašlju, saj čisti sluzne poti. Deluje protivnetno, kar je odlično ob blaženju bolečin v mišicah, ki jih lahko tudi sprosti.

Kopriva

Kopriva je znana kot pekoča rastlina, ki pomaga pri lajšanju težav z revmo, a je mnogo več kot to. Je naravni diuretik, ki odvaja vodo in čisti sečne poti in kri. Zaradi te lastnosti pomaga ob boleznih sečil ter topi pesek iz ledvic.Vsebuje vitamin C, vitamin B in mnogo mineralov. Znižuje krvni sladkor in pozitivno vpliva na hormonsko delovanje. Čaj iz kopriv poživlja.

Trpotec

Trpotčev čaj pripomore pri lajšanju vnetij zgonjih dihalnih poti. Je dober lovilec prostih radikalov in deluje protivnetno ter protibakterijsko. Pomaga pri vnetju oči in bolečih ušesih, razkužuje prebavila in uravnava prebavo.

Janež

Zelo blagodejno deluje na sluznico žrela in požiralnika. Je lovilec prostih radikalov, delujejo pa tudi protibakterijsko in protivnetno. Lajša prebavne težave, kot so napihenjnost, napenjanje in krči. Lajša kašelj in je primeren za otroke še posebej pri napihnjenosti.

Lipa

Čaj iz lipinih cvetov pospešuje potenje in blaži krče. Pomaga pri lajšanju simptomov prehlada in znižuje telesno temperaturo. Lipin čaj pomirja, in pospešuje izločanje vode iz telesa. Ugodno deluje ob nervozi in glabovolu.

Materina dušica

Materina dušica (timijan) se odlično izkaže ob zdravljenju pljučnic in zgornjih dihalnih poti; razkužuje dihalne poti  in pomaga pri vnetni ustni sluznici. Pomaga tudi ženskam ob nerednih menstruacijah, sprošča krče in pomirja živce.

PREBERITE TUDI: Zato bi morali piti čaj tudi poleti

Melisa

Melisa pomirja. Lajša napetost, nemir in uspava, poleg tega ugodno deluje na napihnjenost in napenjanje. Deluje tudi protivirusno in blago spodbuja potenje.

Rožmarin

Čaj iz rožmarina pospešuje potenje prekrvavitev, zato je super za tiste, ki se soočajo z nizkim pritiskom. Pomirja krče in spodbuja apetit. Izboljšuje spomin in pomirja.

PREBERITE TUDI: Zdravilni učinki konopljinega čaja

Rman

Malo manj znana zel, a zelo koristna. Pomaga ob izostanku menstruacije, pomaga proti vročini in prehladu in pomaga ob menstrualnih krčih. Rman pomirja, uspava, pospešuje izločanje vode ter razkužuje sečila. Rman znižuje krvni tlak.

Bezeg

Bezgov čaj se odlično izkaže v času prehladov. Zdravi bronhitis in lažje oblike nahodov, pljučnice ter kađlja. Odvaja odvečno vodo v telesu in čisti kriv.

Žajbelj

Žajbelj je najbolj znan po tem, da lajša vnetje sluznice ter žrela. Deluje tudi antibakterijsko, zato je odličen za dezinfekcijo ustne votline. Žajbelj zavira izločanje znoja in izboljšuje prebavo. Deluje antiseptično, protivnetno in blaži krče. Krepi maternico in ureja menstruacijo. Priporoča se tudi za vročinske valove v menopavzi.

Dobra misel

Dobra misel je zel, ki je bolj poznana pod imenom origano. Blaži in umirja krče, Čaj se uporablja pri prehladu, krčih v želodcu in črevesju, pri napihnjenosti. Blaži tudi kašelj, zniža povišano telesno temperaturo in lajša revmatične bolečine. Deluje protimikrobno in vsebuje veliko mineralov.

PREBERITE TUDI: Kako hitro pozdraviti prehlad v 24 urah

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj