… izmed pripomočkov v boju proti debelosti. V raziskavi so debele miši hranili z zelo kalorično in mastno hrano, ki so ji dodali zeleni čaj oz. njegovo sestavino EGCG (Epigallocatechin-3-gallate). Ta skupina miši je odvečno telesno maščobo nabirala veliko počasneje kot kontrolna skupina, ki je imela enako prehrano, a brez dodanega zelenega čaja – miši, ki so dobivale tudi ekstrakt zelenega čaja, so odvečno telesno maščobo pridobivale kar za 45 % počasneje. Eden izmed raziskovalcev je povedal: “Ugotovili smo, da se nabiranje odvečne telesne maščobe upočasni. Rezultati raziskave kažejo, da če svoji prehrani dodajate zeleni čaj, se boste redili počasneje.”

zeleni_caj

Poleg počasnejšega rejenja pa so imele miši, ki so prejemale prehransko dopolnilo ekstrakt zelenega čaja, kar za 30 % več lipidov v blatu, kar nakazuje na to, da ekstrakt zelenega čaja zmanjšuje absorpcijo maščob v črevesju in da pospešuje zmožnost maščobe porabljati.

Da bi ljudje dosegli takšno koncentracijo ekstrakta EGCG, kot so ga uživale miši, bi morali popiti deset skodelic zelenega čaja na dan, zato si lahko pomagajo z uživanjem prehranskega dopolnila zeleni čaj. Sicer pa so znanstveniki povedali, da se tovrstne učinke, čeprav v manjši meri, doseže tudi z manjšimi zaužitimi količinami zelenega čaja. Zeleni čaj pa ima tudi sicer neštete pozitivne učinke na zdravje – več o tem si lahko preberete tukaj.
Raziskovalci so svoje ugotovitve objavili v publikaciji Obesity.

PREBERITE TUDI: 6 izjemnih učinkov zelenega čaja

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj