… vlada namerno blokira reformo sedanje, nejasne energijske nalepke in uvedbo že sprejete  ter potrošnikom bolj jasne nalepke.  S predlogi za dodatne raziskave in za prehodno obdobje skušajo uveljavitev enostavne in potrošnikom razumljive energijske nalepke zamakniti  tja do leta 2023.

Slovenija, skupaj z Italijo, Španijo, Poljsko in Češko, skuša preprečiti uvedbo novega označevanja, saj bi lahko številni izdelki, ki imajo zdaj oceno  A, ob uvedbi novega označevanja bili označeni celo z G.  Na ZPS odločno nasprotujemo ravnanju Slovenije, ki bi omogočilo še nadaljnje zavajanje potrošnikov glede dejanske energijske učinkovitosti gospodinjskih aparatov.

Po dostopnih podatkih kar 85 % potrošnikov pri nakupu preveri tudi podatke na nalepki. Veljavna energijska nalepka je z  dodatnimi  razredi  A+, A++ in celo A+++ povzročila zmedo in napačno razumevanje  porabe energije med potrošniki "Po raziskavi nemških kolegov je kar 75 % potrošnikov ob nakupu novega pralnega stroja verjelo, da je A+ najbolj učinkovit razred. Dejstvo je prav nasprotno, gre za najmanj učinkovit razred, zato smo potrošniške organizacije podprle ponovno uvedbo razredov od A do G in posledično opustitev nalepk A+++, A++, A+," je pojasnila Breda Kutin, predsednica Zveze potrošnikov Slovenije

Nato je dodala: "Potrošniki jasno in nedvoumno informacijo potrebujejo danes. Zato pristojne predstavnike slovenske vlade pozivamo, da na sestanku v torek, 11. oktobra 2016, v Bruslju podprejo načrtovane spremembe in čim hitrejšo uvedbo prenovljene energijske nalepke, ne pa, da omogočajo  nadaljnje zavajanje potrošnikov glede energijske učinkovitosti izdelkov."

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj