… vijoličnem odtenku in je zelo vsestransko uporabna. Postrezite jih na sendvičih, dodajte jih v solate ali jih pripravite v zloženkah. Polni so z antioksidanti in vlakninami, ki ponujajo odlične koristi za vaše srce, črevesje in splošno zdravje. Niste prepričani, ali si jajčevec zasluži mesto na vašem krožniku? Preberite o zdravstvenih koristih jajčevcev v nadaljevanju.

Zdravilne lastnosti jajčevcev

Vijoličasti pridelki so torej polni hranil – ampak kaj to pomeni za vaše zdravje?

Boj z oksidativnim stresom

Lupina jajčevcev je polna antocianinov, ki ščitijo telo pred oksidativnim stresom z nevtralizacijo prostih radikalov. To je ključno, ker lahko visoka raven oksidativnega stresa poškoduje celice in DNA in prispeva k razvoju bolezni, kot so rak, diabetes ali bolezni srca.

Podpirajo zdravje možganov

Ker se antioksidanti v jajčevcih borijo z oksidativnim stresom, varujejo tudi vaše možgane. Oksidativni stres lahko prispeva k nevrodegenerativnim boleznim, kot sta Parkinsonova bolezen in Alzheimerjeva bolezen.

Spodbujajo zdravo prebavo

Vlaknine v jajčevcih so mešanica netopnih in topnih vlaknin, ki utirajo vodijo do srečnega prebavnega sistema. Netopne vlaknine se v črevesju ne kombinirajo z vodo (in drugimi tekočinami). To spodbuja gibanje hrane skozi črevesje in na koncu preprečuje in lajša zaprtje.

Ščiti zdravje srca

Vlaknine pomagajo podpirati zdrav krvni tlak in raven holesterola. Tudi antioksidanti v jajčevcih lahko pomagajo, saj lahko prosti radikali sodelujejo pri razvoju ateroskleroze ali kopičenju oblog na arterijah, ki lahko vodijo do bolezni srca.

Upravljajo krvni sladkor

Vlaknine v jajčevcih lahko tudi stabilizirajo raven sladkorja v krvi. Vlaknine so neprebavljiva hranila, kar pomeni, da naša telesa rabijo nekaj časa, da jih presnovijo. To upočasni prebavo in absorpcijo ogljikovih hidratov v telesu.

Povečajo sitost

Za to koristjo jajčevcev za zdravje stojijo znova vlaknine. Vlaknine zadržujejo praznjenje želodca in upočasnjujejo prebavo.

PREBERITE TUDI: Recept: Zloženka z jajčevci in paradižnikom

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj