… se motite. Zadnja raziskava je namreč pokazala, da lahko že enkratno prenajedanje oz. obrok nezdrave hrane pri nekaterih sproži znake metabolne bolezni. Nekateri so celo tako občutljivi, da jim lahko še en nezdrav prigrizek ali celo pijača, polna sladkorja poslabša stanje metabolne bolezni, medtem ko je pri drugih kratko obdobje uživanja nezdrave hrane dovolj, da se začne metabolna bolezen.

V raziskavi so imeli dve skupini: v prvi zdrave in v drugih prostovoljce z metabolnim sindromom in povišanim krvnim tlakom, sladkorjem, trigliceridi in holesterolom ter odvečno maščobo okoli pasu. Po zaužitju mastnega in sladkega mlečnega napitka so ugotovili, da je prišlo pri tistih z metabolnim sindromom do sprememb pri metabolizmu sladkorja, maščob ter velikega povišanja vnetnih procesov v telesu.

Med zdravimi udeleženci, ki so en mesec vsak dan zaužili nezdrav, sladek in nezdravo masten prigrizek s kar 1300 kalorijami, je prav tako prišlo do sprememb pri metabolizmu sladkorja in maščob ter povišanja vnetnih procesov v telesu – skratka do znakov, podobnih pacientom z metabolno boleznijo.

“Uživanje nezdrave hrane je tisti trenutek, ko naši možgani rečejo ‘da’ in naša telesa ‘ne’. A žal je ta raziskava pokazala, da moramo uporabljati možgane in reči ‘ne’. Le en nezdrav prigrizek ima lahko trajne negativne posledice, kar ni vredno kratkotrajnega užitka, ki ga prinese.”

PREBERITE TUDI: Raziskava je pokazala strašljive podobnosti med hitro, procesirano ali ‘junk’ hrano in odvisnostjo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj