… za zdravje. Ena od glavnih spojin, ki jih najdemo v muškatnem oreščku, je spojina, imenovana miristicin, za katero se je izkazalo, da ima protivnetne in analgetične (lajšanje bolečin) lastnosti. Poleg tega je muškatni orešček dober vir mangana in bakra, ki sta bistvena minerala, ki pomagata pri presnovi energije in proizvodnji vezivnega tkiva.

V tradicionalni medicini se muškatni orešček uporablja kot zdravilo za prebavne težave, kot so napenjanje, plini in zaprtje. Uporabljali so ga tudi za lajšanje bolečin in nelagodja, povezanih z menstrualnimi krči.

Običajno se uporablja v sladkih in slanih jedeh. Pogosto se uporablja pri peki za dodajanje okusa tortam, pitam in kruhu. Uporablja se lahko tudi v slanih jedeh, kot so enolončnice, juhe in kari. Muškatni orešček je pogosta sestavina številnih začimbnih mešanic, kot je bučna začimba, uporablja pa se tudi v nekaterih pijačah, kot je jajčni liker.

Pomembno je vedeti, da je treba muškatni orešček uporabljati zmerno, saj lahko visoki odmerki povzročijo halucinacije, slabost in druge stranske učinke. Tudi olja muškatnega oreščka ne smete zaužiti ali uporabljati lokalno, saj je lahko strupeno.

PREBERITE TUDI: Muškatni orešček: je boljši cel ali zmlet?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj