Zaradi svoje svetlo rožnate in zelene lupine je v kombinaciji z edinstvenim videzom priljubljena izbira za sadne solate in smutije. Meso sadeža je belo, z majhnimi črnimi semeni, sladkega in rahlo trpkega okusa, ki spominja na križanca med kivijem in hruško.

Zdravstvene koristi

Pitaja je dober vir vlaknin, vitaminov in mineralov, kot so vitamin C, železo in kalcij. Prav tako vsebuje malo kalorij in maščob, zaradi česar je zdrava izbira za ljudi, ki želijo shujšati. Poleg tega lahko visoke ravni antioksidantov, ki jih najdemo v sadju, pomagajo zaščititi telo pred poškodbami prostih radikalov, kar zmanjša tveganje za kronične bolezni, kot so rak in bolezni srca.

Je hranljivo sadje, ki ponuja številne koristi za zdravje:

  • Krepi imunski sistem: bogata je z vitaminom C, ki pomaga krepiti imunski sistem in ščiti telo pred okužbami in boleznimi.
  • Dober vir antioksidantov: Antioksidanti so spojine, ki pomagajo zaščititi telo pred oksidativnim stresom in poškodbami celic.
  • Podpira zdravje prebave: sadje vsebuje veliko vlaknin, ki so bistvenega pomena za zdravje prebave. Vlaknine pomagajo uravnavati prebavni sistem, preprečujejo zaprtje in izboljšajo splošno zdravje črevesja.
  • Uravnava krvni sladkor: pitaja vsebuje malo sladkorja in ima nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ni verjetno, da bi povzročila skoke v ravni krvnega sladkorja. Zaradi tega je dobra izbira za ljudi s sladkorno boleznijo, ki morajo uravnavati raven sladkorja v krvi.
  • Spodbuja hujšanje: ima malo kalorij in maščob, zaradi česar je zdrava možnost za ljudi, ki želijo shujšati. Poleg tega lahko njena visoka vsebnost vlaknin pomaga uravnavati prebavni sistem in spodbuja občutek sitosti, kar lahko pomaga preprečiti prenajedanje.
  • Podpira zdravje srca: je bogata z magnezijem, ki je bistvenega pomena za zdravje srca. Magnezij pomaga uravnavati krvni tlak in preprečuje nastajanje krvnih strdkov ter zmanjšuje tveganje za bolezni srca.
  • Spodbuja zdravje kože: sadje vsebuje veliko vitamina C, ki je pomemben za zdravje kože. Vitamin C pomaga zaščititi kožo pred oksidativnim stresom in poškodbami, spodbuja elastičnost kože in zmanjšuje videz drobnih linij in gub.

Kako jo uživamo?

Pitajo je enostavno pripraviti in jo lahko jeste kot samostojni prigrizek ali jo uporabite kot okras ali sestavino smutijev, sladic in solat.  Ko izbirate sadež, je pomembno, da iščete svetlo rožnato zunanjost, s čvrsto strukturo in brez vidnih modric ali mehkih delov.

PREBERITE TUDI: 25 živil, ki pomagajo zmanjšati napihnjenost

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj