Ljudje so že od začetka človeštva izkopavali ingver, znan tudi kot korenina, zaradi njegovih koristi za zdravje in začinjenega okusa (dejansko je v isti družini kot kurkuma, še ena močna začimba, ki je koristna za vas).

Potencialne koristi ingverja za zdravje

Podpira vaš imunski sistem

Veste tisti začinjen, oster vonj, ki je prepoznavna značilnost ingverja? To je posledica gingerola, spojine z antioksidativnimi lastnostmi, ki pomaga pri podpori imunskega sistema. Poskusite srkati ingverjev čaj ali pripraviti ingverjev solatni preliv za hitro okrepitev zdravja.

Lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen

Sladkorna bolezen je velik problem. Znanstveniki so nekatere aktivne spojine v ingverju povezali z izboljšanjem inzulina in presnove.

Naravni način za lajšanje menstrualnih krčev

Rezultati vseh raziskav o lastnostih lajšanja bolečin kažejo, da ingver najbolj pomaga pri menstrualni bolečini. Srkanje ingverjevega čaja lahko tudi pomiri slabost v času menstruacije.

Deluje protivnetno

Tako kot oreški, semena, fižol in polnozrnata žita, tudi ingver vsebuje antioksidantom podobne spojine, imenovane fitonutrienti, ki lahko zmanjšajo poškodbe celic. Korenina lahko tudi prepreči začetek vnetja z zmanjšanjem aktivnosti celične signalizacije.

Zmanjšuje jutranjo slabost

Če govorimo o razdraženem želodcu, bi morale zlasti nosečnice upoštevati: Ingver lahko pomaga zmanjšati simptome jutranje slabosti! Dejansko raziskave podpirajo varnost in učinkovitost ingverja med nosečnostjo, z nekaj izboljšanjem simptomov v primerjavi s placebom. Študija iz leta 2018 je pokazala, da so bodoče mame, ki so štiri dni uživale 1 g svežega ingverjevega korena na dan, občutno zmanjšale slabost in bruhanje ter niso ogrozile sebe ali bodočega otroka.

Pomaga pri hujšanju

Nekatere majhne študije so vnos ingverja – v kombinaciji z drugimi rastlinskimi izvlečki – povezale z nekaterimi koristmi pri hujšanju. Toda kot pri vsem drugem, tudi ingver ni čarobna tableta za hujšanje! Zdrava, uravnotežena prehrana je prav tako pomembna pri hujšanju in vzdrževanju telesne teže.

PREBERITE TUDI: Ingver pomaga proti slabosti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj