Kako speči okusen in sočen zrezek?
Prav presenetljivo velikokrat je slišati, da si nekateri pripravljajo meso na vodi. Olje redi, ni zdravo, uniči dieto …

Kokosovo maslo
Kokosovo maslo,  ki je sicer res vir nasičenih maščob, je brez holesterola in s sposobnostjo "iz malo nastane veliko". Že majhen košček (2 do 3 g) namreč zadostuje za celotno ponev. Ko se segreje, se skorajda utekočini, zaradi česar ga je zelo enostavno razporediti po večji površini. Najpomembnejša lastnost pa je njegova odpornost na visoke temperature – pri segrevanju se namreč ne tvorijo transmaščobe ter druge škodljive snovi, kot se to zgodi pri večini drugih rastlinskih olj.

kokosova mast - kokosovo maslo

Kokosovo maslo lahko uporabljate za pripravo vseh vrst živil – za zrezke, jajca, palačinke … Je namreč brez vonja in okusa. Kupite ga lahko v večini večjih trgovin širom Slovenije ter v trgovinah z zdravo prehrano.

Začimbe in zelišča
Ni maščoba tista, ki da hrani dober okus. Uporabljajte raje zelišča in začimbe, s katerimi boste obogatili okus brez dodatnih kalorij. Lahko si jih omislite v lončkih na okenski polici vaše kuhinje in jih imate tako (poleg dekorativne funkcije) vedno pri roki. Sveža zelišča namreč dajo najbolj pristen okus, sploh bazilika, peteršilj in drobnjak so neprimerljivo boljši sveži. Seveda pa lahko izbirate tudi med pestro ponudbo posušenih, v zadnjem času pa tudi sveže zamrznjenih. Slednja lahko kupite v nekaterih supermarketih, izbirate pa lahko med sesekljanim česnom, drobnjakom, peteršiljem, baziliko in še čim. Okus je skorajda identičen svežim zeliščem, pakirani pa so v praktični embalaži z enostavnim zapiranjem.

začimbe

Najbolj tipične začimbe za pripravo mesa so, poleg soli in popra, rožmarin, bazilika, origano, paprika, česen in majaron.

Marinade
Meso v marinadi ima oplemeniten okus ter je mehko in sočno. Poleg začimb in zelišč uporabite limonin sok, kis, vino, gorčico … Preden pričnete s peko, meso dodobra odcedite, če je potrebno.

Omake
Tudi če ste ljubitelj omak, ne boste prikrajšani. Lahko si pripravite najrazličnejše omake iz zelenjave (paradižnikova, iz paprike, grahova itd.), sirovo omako (v mleku raztopite trikotnik lahkega topljenega sira) … Brez dodajanja moke in olja, seveda.

Vir naslovne fotografije: nbclatino.files.wordpress.com

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj