Priprava hrane


Še tako pust piščančji file se bo spremenil v nezdravo in visokokalorično jed, če ga boste npr. panirali in ocvrli v olju oz. ga na debelo obložili s slanino in sirom. Prav tako so lahko kosmiči ali posneta skuta prava kalorična bomba, če jih boste obilno zasuli s sladkorjem ali prelili z medom. Način priprave je torej odločilen za kakovost obroka na vašem krožniku, ne pa le izbira živil.


Pripomočki


Predpogoj za zdravo kuhanje je ustrezna posoda. Nihče namreč ne želi strgati jajc s ponve ali z žlico zajemati brokolijev pire. Osnovna kuharska oprema sta torej kakovostna ponev (po možnosti ena za pripravo mesa z žar dnom ter ena za pripravo jajčnih jedi) in lonec z vstavkom, ki omogoča kuhanje na pari.


Če še niste razvili občutka za težo živil, vam priporočamo nakup kuhinjske tehtnice. Ocena »na oko« v praksi namreč velikokrat pomeni preveč in hitro bo vnos kalorij večji, kot bi želeli. Ne smete namreč pozabiti, da se tudi z zdravo ter t. i. dietno hrano lahko zredite, če je zaužijete preveč. (Izraz »dietna hrana« sicer ni najbolj posrečen; z njim ciljamo na živila, ki so priporočljiva pri načinu prehrane, s katerim se izgublja/ohranja delež telesne maščobe.)Kaj pa v restavraciji?


Skoraj vsaka jed z žara bo dobra izbira. Naj bo restavracija še tako preprosta, skoraj zagotovo boste lahko naročili puranji zrezek na žaru ter solato. Poleg perutnine so odlična odločitev tudi goveji steaki, ribe ali lignji (na žaru, seveda). Kot prilogo naročite riž, v primeru omejevanja ogljikovih hidratov pa zelenjavo – na žaru, dušeno ali pa kar v obliki solate. Prosite za olivno olje in balzamični kis ter si solato začinite sami.


zdrav obrok


Če so se vam zahotele testenine, ki same po sebi niso pretirano kalorične (tudi njihov GI je razmeroma nizek), izberite takšne z zelenjavno omako ali na morski način. Pozabite na vse, kar diši po preveč sira ali smetane.


V naslednjem delu boste izvedeli več o pripravi živil v domači kuhinji, do takrat pa si omislite ponev in kuhinjsko tehtnico.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj