Zdrave rastlinske maščobe, ki se recimo nahajajo v avokadu in olivnemu olju, lahko podaljšajo vaše življenje. Dieta, kjer nadomestite določene živalske maščobe z izbranimi rastlinskimi, je lahko zelo koristna, saj lahko vpliva na zmanjšanje tveganje prezgodnje smrti, kar za četrtino.

PREBERITE TUDI: 6 najbolj zdravih maščob

Harvardska raziskava je ugotovila povezavo med življenjsko dobo in prehrano oz. načinom prehranjevanja. Zdrave rastlinske maščobe namreč zmanjšajo možnosti za prezgodnjo smrt. Prehrana, bogata z zdravimi rastlinskimi maščobami, zniža tveganje za prezgodnjo smrt kar za 16 % v primerjavi z dietami, kjer teh maščob primanjkuje. Raziskava je analizirala 22 let rezultatov raziskav in se je osredotočila na to, kako maščobe vplivajo na življenjsko dobo. Raziskovalci so zbirali informacije kar 93.000 moških in žensk. Informacije so segale vse do leta 1990, vsebovale pa so podatke o načinu prehranjevanja. Podatki so se zbirali vsake 4 leta in se skrbno analizirali in hranili.

Raziskovalci so ugotovili, da dieta, bogata z izbranimi rastlinskimi maščobami, zmanjša tveganje za prezgodnjo smrt za 16 %. Če bi vsaj 2 do 5 % kalorij, dobljenih iz ogljikovih hidratov, umetnih sladkorjev in ostalih predelanih snovi, zamenjali z rastlinskimi maščobami, bi imeli kar za 10 % do 15 % manjše tveganje za srčna obolenja. Omeniti je treba, da so ti rezultati izhajali iz analize opazovalnih podatkov, ki lahko le določijo povezave med vrstami mononenasičenih maščob in tveganjem smrti. Torej medtem, ko ugotovitve dejansko ne dokazujejo, da jedilne rastlinske mononenasičene maščobe – v primerjavi z nekaterimi živalskimi – zmanjšujejo tveganje prezgodnje smrti, ne nasprotujejo tej trditvi.

Katere pa so ZDRAVE rastlinske maščobe?

Seveda pa je treba vedeti, da niso vse rastlinske maščobe zdrave. Med zdrave, torej kakovostne rastlinske maščobe sodijo:

  • olivno olje;
  • laneno olje;
  • avokado;
  • kokosovo olje.

 

Med nezdrave maščobe pa uvrščamo repično, sončnično in sojino olje. Le-ta so polna omega-6 maščob, ki povzročajo vnetne procese v telesu, ti pa vodijo v vrsto bolezni. Prav tako niso vse živalske maščobe nezdrave: izjemno zdrava sta npr. bio maslo in bio ghee maslo.

PREBERITE TUDI: Zakaj so omega-3 maščobe tako pomembne za zdravje?

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj