… tako imenovanih zdravih izdelkov polni police. Podjetja pogosto uporabljajo besedila, ki pritegnejo, na etiketah izdelkov in v svojem trženju, da bi pritegnila stranke, ki se trudijo sprejemati bolj zdrave odločitve. Žal samo zato, ker živilo na svoji etiketi uporablja privlačne in zdrave besede, ali se na splošno meni, da je bolj zdravo od drugih živil, še ne pomeni, da je to resnica.

1. Granola in granola ploščice

Ljudje že desetletja zagovarjajo granolo kot “zdravo” hrano. Čeprav so nekatere granole in ploščice granole precej hranljive, so mnoge polne dodanega sladkorja in zelo visoko kalorične. Za optimalno zdravje je najbolje, da čim bolj omejite vnos dodanega sladkorja, saj lahko uživanje preveč dodanega sladkorja prispeva k povečanemu tveganju za številne zdravstvene težave tako pri odraslih kot pri otrocih.

2. Jogurti z okusom

Jogurt je lahko zdrava izbira, vendar se je najbolje odločiti za nesladkan jogurt, kadar je le mogoče. Aromatizirani jogurti in jogurti s sadjem na dnu lahko vsebujejo presenetljivo količino sladkorja že v majhni porciji.

3. Beljakovinske pijače in ploščice

Mnogi ljudje imajo vtis, da višja kot je vsebnost beljakovin v živilu ali pijači, bolj je zdrava. Nekatera živila z naravno visoko vsebnostjo beljakovin, kot so ribe, jajca in fižol, so brez dvoma zdrava izbira. Vendar pa izdelki, kot so beljakovinske ploščice in beljakovinski napitki, morda niso tako zdravi, kot nekateri domnevajo. V veliko teh izdelkov je polno dodanega sladkorja in nepotrebnih sestavin, kot so:

  • umetna sladila
  • umetne barve
  • olja
  • zgoščevalci

4. Nekateri izdelki z nizko vsebnostjo maščob in brez maščob

Samo zato, ker živilo vsebuje malo maščob, še ne pomeni, da je bolj zdrava izbira. Proizvajalci hrane pogosto nadomestijo maščobo s sladkorjem v izdelkih z nizko vsebnostjo maščob in brez maščob, da nadomestijo izgubo okusa.

5. Nekateri “mesni” izdelki rastlinskega izvora

Prehrana, osredotočena na rastline in uživanje manj mesa lahko koristi vašemu splošnemu zdravju in okolju. Vendar pa so nekateri veganski in rastlinski nadomestni izdelki za meso polni ultra predelanih sestavin, soli, sladkorja in še več. Namesto da bi se zanašali na veganske mesne izdelke, kupljene v trgovini, poskusite uporabiti sestavine iz polnovrednih živil, da jih naredite sami doma. Na primer, lahko naredite rastlinske burgerje iz sestavin, kot so črni fižol, gobe, riž in indijski oreščki.

PREBERITE TUDI: 4 živila, ki so bolj zdrava, če jih skuhate

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj