… na izdelku Nutella spremeniti označevanje ali pa plačati globo v višini 250.000 EUR. Deklaracija je bila po prepričanju nemške potrošniške organizacije VZBZ (Verbraucherzentrale Bundesverband) zavajajoča, čemur je pritrdilo tudi sodišče.

nutella

Deklaracija potrošniku vzbuja vtis, da je priporočeni dnevni vnos (PDV) vitaminov in mineralov v rumenem delu deklaracije prav tako preračunan na 15 g namaza, torej na eno porcijo, kot hranila (maščobe, sladkor idr.) v zgornjem, modrem delu. Deklaracije na ta način, ki je za potrošnika zagotovo zavajajoč, izpostavlja navidezno visoko vsebnost vitaminov in mineralov (40 % in 70 %) ter hkrati nizko vsebnost maščob in sladkorja (7 % in 3 %).

Pri ZPS so izračunali, da bi potrošnik moral pojesti skoraj četrtino kozarca Nutelle (450 gramov) za navedeni vnos vitaminov in mineralov. Žal pa bi s tem pojedel kar 31 gramov maščob in 55 gramov sladkorja.

nutella_deklaracija

Potrošnik v trgovini nima časa primerjati in preračunavati množice podatkov, je razsodilo sodišče, zato mora proizvajalec popraviti deklaracijo ali pa plačati globo. Proizvajalec Nutelle Fererro je pod prisilo denarne kazni obljubil, da bo na trg (v Nemčiji) ponudil Nutello z bolj preglednimi oznakami. Hkrati pa bo zahteval revizijo sodbe sodišča. Omenjeni primer se nanaša na Nutello proizvedeno v Nemčiji, ki je na voljo tudi v nekaterih Slovenskih trgovinah. V Sloveniji sta potrošnikom dostopni tudi Nutelli proizvedeni v Italiji in na Poljskem. Pri ZPS bodo pregledali tudi deklaracije na teh Nutellah in opozorili javnost na morebitno zavajanje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj