V zadnjih desetletjih je postalo splošno sprejeto prepričanje, da starost pomeni bolehnost, betežnost, bolezen in trpljenje. Le malokdo je pripravljen sprejeti, da o svojem zdravju odločamo sami s svojim načinom življenja in za to tudi prevzeti odgovornost. In namesto, da bi težave reševali z zdravo prehrano in gibanjem, posegamo po zdravilih, ki s stranskimi učinki prej ko slej zahtevajo nova zdravila in pademo v začarani krog bolezni.

A čedalje bolj jasno je, da je naš način življenja tisti, ki v največji meri določa, kako (ne)zdravi bomo. Dokaz za to so nešteti vitalni in zdravi ljudje srednjih let in celo starejši, ki ne obiskujejo zdravnika in ne jemljejo zdravil – ali pa so se pozdravili šele ko so zdravje vzeli v svoje roke in opustili farmacevtske kemikalije.

Ena izmed starostnic, ki vzame sapo, je tudi 72-letna Lauren Bruzzone, ki v fitnesu izvaja takšne treninge, da polovico mlajšim postane nerodno. Fit ‘starka’ je dokaz, da se celo življenje učimo ter da lahko dosežemo vse, kar si zadamo, če je le dovolj volje in motivacije – ne glede na starost.

Uvajanje novih vaj in vadb nas pripravi, da stopimo iz svoje cone udobja, s čimer aktiviramo in pomladimo telo in možgane. Lauren Bruzzone, sicer bivša pravnica in trenutno profesorica na UConn Stamford, telesna aktivnost sicer ni neznanka. Precejšnji del svojega življenja je trenirala balet ter se udejstvovala drugih, ne pretirano intenzivih vadb do svojega 67. leta. A potem je začutila, da potrebuje nekaj novega in prijatelj ji je predstavil CrossFit. Po prvi vadbi je postala zasvojena, hkrati pa si je zastavila specifičen cilj.

Bruzzone se je odločila, da se bo naučila obvladati dvig lastnega telesa, zato je začela delati s trenerjem Wesleyem Jamesom. “Vse, kar sem pokazal Lauren, je zanjo popolnoma novo, ker je moj način treninga tako zelo drugačen od CrossFita,” je povedal. “Po vsaki uri je ostala, da sva trenirala dvige. Povedala mi je, da ji je vseeno, če ji uspe šele po 78-ih, a da je odločena, da bo dosegla ta cilj.”

James si je zagotovil, da to lahko obvlada v pičlih treh tednih, njen napredek pa je delil tudi na svojem Instagramu. “Ljudje mi vedno govorijo: ‘Prestar/a sem za to’ ali ‘Jaz tega ne morem več delati,'” je povedal. “A s tem, ko je Lauren dokazala, kako lahko pridobiš moč in mišično maso tudi pri njenih letih, mislim, da bo marsikdo spremenil mnenje.”

In to se je dejansko zgodilo. Videi, v katerih Bruzzone ‘raztura’ na težkih vadbah so postali viralni in motivirali na tisoče ljudi, da so nehali iskati izgovore in se lotili vadbe in zdravega načina življenja.

Bruzzone se udeleži napornega in zahtevnega treninga CrossFit popolnoma vsak dan v tednu, z Jamesom pa trenira najmanj šest dni v tednu. Dvigne lahko kar 70 kilogramov.

Zgodba Lauren Bruzzone je torej še ena zgodba z močnim sporočilom. In kaj se lahko naučimo od nje? Da se nikoli ne nehamo učiti; da ni nikoli prepozno; da lahko dosežemo, kar si zadamo; ter da sta zdravje in vitalnost izključno v naših rokah.

PREBERITE TUDI: Bolehna in od zdravil odvisna 73-letnica ozdravljena in pomlajena s pomočjo vadbe in prehrane

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj