… za nastanek diabetesa tipa 2. Ravno nasprotno pa zaužitje vsaj dveh obrokov neoluščenega, rjavega riža zmanjša nevarnost za nastanek te bolezni sodobnega časa. Raziskovalci so ugotovili, da če zamenjamo 50 g (tretjino dnevne porcije Američanov) belega riža z enako količino rjavega riža, to zmanjša nevarnost za nastanek diabetesa tipa 2 za 16 %. Če beli riž nadomestimo z drugimi polnozrnatimi neoluščenimi žitaricami, to zmanjša nevarnost za kar 36 %.

Rjavi riž je namreč superioren napram belemu, saj vsebuje veliko vlaknin, vitaminov, mineralov in fitokemikalij – same zdravju koristne snovi, katerih je beli riž oropan. Rjavi riž tako zaradi vsebnosti naštetih snovi nima tolikšnega vpliva na dvig sladkorja v krvi.

Raziskovalci so opravili raziskavo o vplivu belega in rjavega riža na pojav sladkorne bolezni tipa 2 med 157463 ženskami in 39765 moškimi. Udeleženci raziskave so vsake štiri leta izpolnili vprašalnike o njihovi prehrani, življenjskem slogu in zdravstvenem stanju, ki so jih raziskovalci nato analizirali. Ugotovili so, da so imeli udeleženci, ki so zaužili največje količine belega riža, primere diabetesa že v družini, uživanje rjavega riža pa je bilo povezano z bolj zdravim prehranjevanjem na splošno ter tudi bolj zdravim življenjskim slogom.

Pri analizi vseh podatkov so raziskovalci upoštevali tudi ostale dejavnike, med drugimi starost udeležencev, telesno maso, ali kadijo in koliko alkohola zaužijejo, prisotnost diabetesa v družini in prehranjevalne navade ter ugotovili, da ima uživanje večjih količin belega riža dejansko vpliv na pojav diabetesa tipa 2 ter da nadomeščanje belega riža z drugimi polnovrednimi žitaricami zelo močno vpliva na zmanjšanje nevarnsoti za nastanek te bolezni.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj