… mnoge poročajo celo o izpadanju las “v šopih”. V večini takih primerov gre sicer za pretiravanja, je pa raziskava, opravljena na Švedskem, pokazala, da v jeseni večini žensk dejansko izpade več las kot sicer.

izpadanje_las

V raziskavi so 6 let spremljali 800 zdravih žensk in merili, koliko las jim izpade tekom leta. Ugotovili so, da je izpadanje povečano v jesenskih mesecih. 90 % naših las raste ves čas, medtem ko je ostalih 10 % v fazi mirovanja, ki traja dva do šest mesecev, preden las izpade.

Lasne celice so druge najbolj hitro nastajajoče celice v telesu, takoj za celicami kostnega mozga, zato so lasje ponavadi tudi prvi na udaru, ko je v telesu kaj narobe. V tej raziskavi so ugotovili, da imajo ženske največ las v fazi mirovanja v mesecu juliju. V tej fazi ostanejo približno 100 dni, nato oktobra izpadejo.

Dr. Hugh Rushton z univerze Portsmouth pa je povedal, da je to zato, ker las ne potrebujemo za preživetje, zato se telo, ko se odloča med lasmi in vitalnimi organi, seveda odloči za slednje. Lasje so sicer izjemno občutljiv pokazatelj stanja v telesu, saj lahko opozorijo tudi na prisotnost morebitnih bolezni, ki se jih (še) ne zavedamo.

Zato brez panike, če so vam začeli pospešeno izpadati lasje ravno sedaj – gre le za normalen proces, ki bo minil v roku nekaj tednov.

PREBERITE TUDI: To je hrana, ki spodbudi rast las

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj