… na več različnih načinov. Sezona špargljev se prične v prvi polovici aprila, traja pa vse tja do konca junija. Da so zdravilni so vedeli že stari Rimljani, njihov blagodejni učinek na telo pa je nenadomestljiv.

Zdravilne lastnosti

Aspargin je zdravilna učinkovina, ki jo vsebujejo šparglji, polni pa so tudi vitaminov in mineralov. Bogati so z vitaminom C, kalijem, fosforjem, železom, bakrom, cinkom, jodom, vsebujejo pa tudi folno kislino in rutin, ki bi naj krepil stene ožilja. Priporočajo, da jih uživajo predvsem ljudje z visokim krvnim tlakom in holesterolom, saj so hkrati tudi bogat vir flavonoidov, ki se uspešno bojujejo proti zgoraj omenjenima boleznima.

Imajo diuretični učinek in pospešujejo izločanje vode in spodbujajo dejavnost ledvic, hkrati pa čistijo kri. Uživanje večje količine špargljev je priporočeno tudi za ljudi s prebavnimi težavami, predvsem pri tistih, ki se bojujejo z zaprtjem.

Kako jih pripraviti?

Pri špargljih uživamo le zgornji del – poganjke, ki jih od olesenelega stebla preprosto odlomimo. Odlični so v različnih juhah, rižotah, pirotah, pečeni z jajci, v pitah, oviti v slanino in pečeni na žaru … Pred zaužitjem jih je potrebno termično obdelati.

Recept: Špargljeva tortilja

Recept: Praženi šparglji z avokadom in jajcem

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj