Vsi smo kdaj pa kdaj jezni in slabe volje, če pa se to dogaja neprestano, potem je potrebno zadevo podrobneje preučiti.

PREBERITE TUDI: Jeza je pozitivno čustvo in čas je, da jo sprejmemo

Jezni ljudje se hitro razburijo in vzkipijo. Zmoti jih že najmanjša malenkost; posledice pa nosijo vsi, ki so z njimi v stiku. Jezni ljudje včasih še sami ne vedo, zakaj so tako nezadovoljni. Taka jeza nikakor ni zdrava; zagotovo je posledica nečesa globljega, kar človek nosi v sebi. Posledice takega vedenja so lahko katastrofalne; izguba službe in poslabšanje odnosov.

Kje iskati vzroke za jezo?

Nekateri ljudje, ki delajo na sebi in so bolj v stiku sami s seboj, vedo, da morajo najti vzrok za jezo, morda ga celo že poznajo. Težje je tistim, ki nimajo pojma, iz česa jeza izhaja. Jezni so lahko, kadar imajo premalo zastavljene meje; rečejo ja, ko bi raje rekli ne in za druge počnejo stvari, ki jih nočejo. Jezni so lahko zato, ker mislijo, da jih drugi izkoriščajo.  Jezni so lahko tudi, če so neprespani in preobremenjeni. Morda so depresivni. Morda so tesnobni.

Posamezniki z visoko stopnjo anksioznosti se pogosto počutijo na robu preobremenjenosti, ker morajo tako garati, da bi obvladovali svoje notranje čustveno stanje. Torej, ko se pojavi težka situacija, izgubiijo nadzor, kar se kaže kot jeza.
Lahko so jezni zaradi svoje vloge v odnosu. Mnogo ljudi je jeznih na svojega zakonca, otroke, starše, prijatelje ali sodelavce. Morda so jezni, ker se počutijo nevidne ali kot da niso pomembni.

Morda so razočarani. Morda so pričakovali preveč v odnosih. Jeza lahko tudi izhaja iz želje, da bi nadzorovali, kar je zunaj nas, zaradi česar pride do osredotočanja na dejanja drugih, kar sproži razočaranje zaradi prevelikih pričakovanj.

Kaj storiti?

  • Izražajte svoja čustva, brez da bi za to krivili druge;
  • prepoznajte negativne misli, ki vas jezijo;
  • prosite za pomoč;

Jeza je pogosto sekundarno čustvo. Pod razočaranjem in razdražljivostjo je običajno občutljivo čustvo, kot je osamljenost, žalost ali strah. Ta čustva je težje prepoznati, spustiti ven in izražati, zato se izražajo z jezo. Priznavanje občutkov jeze in uporaba tega zavedanja za razumevanje osnovnih ranljivih čustev je ključ do čustvenega zdravja.

PREBERITE TUDI: Nova odkritja v zvezi z občutkom jeze

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj