Obstaja pa še nekaj drugih stvari, ki vplivajo na to, da se tekstura naših las tekom let spremeni. Če se je to zgodilo oz. se dogaja tudi vam in ste v skrbeh, kaj se dogaja – brez skrbi, imamo odgovore za vas, kaj se dogaja, pa tudi kaj lahko naredite.

Tekom življenja se namreč tekstura naših las malce spremeni, kar je povsem normalno. Na to najbolj vplivajo hormonske spremembe in staranje – seveda pa nekdo z močnimi, gostimi, kodrastimi lasmi ne bo dobil redkih, ravnih in tankih las in obratno.

1. Zdravstveni razlogi

Tisti, ki so se zaradi rakavega obolenja odločili za kemoterapijo, praviloma doživijo precejšnjo spremembo v teksturi las, sploh ko jim začnejo ponovno rasti lasje. Nekatere raziskave so pokazale, da kemoterapija dejansko spremeni obliko lasnega mešička in lasje, ki začnejo rasti po tem, so lahko bolj skodrani in tanjši.

2. Hormonske spremembe

To je najbolj očitno v nosečnosti, ko večina žensk doživi veliko bolj močne, bujne in sijoče lase. Razlog za to je v dvigu estrogena. Po porodu seveda sledi povečano izpadanje las, kar mnoge ženske spravi v paniko – a nikar, v vašem telesu se le ponovno vzpostavlja ravnovesje hormonov. Spremembo pa lahko ženske doživijo tudi v menopavzi, ko prav tako prihaja do večjih sprememb v hormonih.

3. Prepogosta obdelava las z vročino

Predvsem ravnanje las z vročimi kleščami terja svoj davek. Pogosteje kot si ravnate lase, bolj jih boste poškodovale, saj vročina poškoduje zunanji del lasu, da izgubijo lesk in prožnost. Tega se žal ne da popraviti, las mora prerasti – lase lahko le navidezno izboljšate z uporabo hranljivih mask, balzamov in olj za lase.

4. Prehrana

Prehrana in uživanje prehranskih dopolnil lahko zelo vplivajo na lase. Lasje namreč za to, da so zdravi, bujni in sijoči, potrebujejo vitamine A, B, C, D in E, pa tudi minerali cink, baker in železo. Prav tako je pomembno, da telo dobi dovolj beljakovin in zdravih maščob, zato naj prehrana temelji na zelenjavi in zdravih maščobah (ketonska).

5. Barvanje in trajno kodranje in ravnanje

Najbolj znana tretmaja, ki lase v določeni meri poškodujete. Najbolj uničujoče je seveda beljenje, a tudi barvanje in trajna lahko lase zelo poškodujeta, sploh če to izvajamo pogosto ali ‘pademo’ v ne dovolj strokovne in izkušene frizerske roke.

6. Staranje

Tako, kot se spreminjata naša koža in telo, ko se staramo, se seveda tudi lasje. Utopično bi bilo pričakovati, da bodo ti ostali nespremenjeni. Najbolj drastična sprememba se zgodi, ko začnemo siveti, saj so sivi lasje zaradi odsotnosti melanina drugačni. Manj proizvodnje melanina namreč pomeni tudi manj proizvodnje maščob v lasišču in sivi lasje so zato tanjši, trši, bolj suhi in manj prožni.

Kako si pomagati?

Hormone uravnavajo naravna zelišča, med drugim ashwagandha, za ženske pa sta izvrstni prehranski dopolnili vitex in dong quai, saj uravnavata ženske hormone.

Suhost in poroznost las lahko rešujete s kakovostnimi hranilnimi maskami in balzami ter čim manj agresivnimi kemikalijami (beljenje in barvanje las; trajno kodranje; ravnanje in navijanje z vročimi kleščami). Sploh ko so lasje enkrat sivi, so veliko bolj suhi in porozni in takrat se še posebej izogibajte vsemu, kar lase dodatno izsušuje.

PREBERITE TUDI: PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj