… obraze. Odgovor je: ker nas možgani za to nagradijo. Le hitra ošinitev obraza nam da veliko podatkov o tej osebi. Nam je ta oseba znana? Ženska ali moški? Vesel/a ali nesrečen? Privlačna?

 

Preučili so, kako naši možgani preusmerijo pozornost na najbolj pomembne informacije, ki jih lahko razberemo z obraza in ugotovili, da nas je evolucija naredila prave poznavalce. “Zelo smo radovedni glede obrazov drugih ljudi, z njih beremo njihove zgodbe in ocenjujemo njihovo estetsko vrednost,” so povedali.

Ne moremo nehati gledati …

V ocenjevanje privlačnosti ljudi je vključen poseben sistem možganov za nagrajevanje, ki ob npr. uživanju slastne hrane ali prejemu darila ustvari občutke užitka. Raziskovalci so ugotovili, da isti sistem ustvarja enake prijetne občutke, ko gledamo lepe ljudi. Že pretekle raziskave so pokazale visoko stopnjo strinjanja ljudi, ko je šlo za privlačnost ljudi, v tej pa so potem, ko so jim dali kemikalijo, ki spodbudi pozitivne občutke, najbolj privlačne obraze ocenili kot še bolj privlačne kot sicer in jih hkrati hoteli dlje časa gledati. Več časa so porabili tudi, da so jih gledali v oči. Ko pa so jim dali kemikalijo, ki blokira center za nagrajevanje, so najlepšim obrazom dali slabše ocene.

PREBERITE TUDI: Lepi ljudje zaslužijo več

Teorija evolucije

Raziskovalci so mnenja, da je razlog morda v tem, da so se možgani razvili tako, da spodbujajo vedenja, ki so evolucijsko ugodna za človeško vrsto. Med drugim povezujemo lep videz z zdravjem in zmožnostjo reprodukcije. A tako kot ne moremo neprestano jesti čokolade, ker to ni zdravo, so za odnos potrebne tudi druge lastnosti, ne le videz. O njih se seznanimo, ko bolje spoznamo osebo, ki nam je vizualno všeč.

Oči so pomembne

Preverili pa so tudi, kam, udeleženci gledajo in oči so izjemno pomembne. Težko je prepoznati nekoga, če ima oči prekrite; prav tako lahko v očeh osebe vidimo, ali se laže. Če smo na splošno dobri pri prepoznavanju občutkov ljudi, nam oči podajo večino informacij. Poleg oči so pomembni tudi nos in lica.

PREBERITE TUDI: Lepi ljudje so bolj inteligentni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj