Zato si ni težko predstavljati, kako obupani bi bili, če bi izvedeli, da so njihovi otroci označeni za nasilne ali pa bi izvedeli, da ustrahujejo druge. To bi jih res razjezilo in nemudoma bi morali ukrepati, da bi popravili vedenje svojega otroka. Ne glede na to, ali je ustrahovanje fizično ali ustno, ga je treba ustaviti ob pravem času, vendar bi lahko ukrepanje naredilo situacijo še bolj zapleteno.

Zakaj otroci ustrahujejo?

Če resnično želite disciplinirati svojega otroka, morate najprej razumeti skrite razloge za njihova dejanja. To je edini način, da enkrat za vselej odpravite to vedenjsko težavo. Od ljubosumja do pritiska vrstnikov otroci ustrahujejo iz različnih razlogov. Ko boste vedeli razloge, jih boste lažje odpravili. Obstaja nekaj razlogov, zakaj otroci ustrahujejo druge:

Moč

Niso samo odrasli lačni oblasti in želijo vzpostaviti svojo prevlado nad drugimi, njene žrtve so tudi majhni. Otroci, ki želijo imeti nadzor in se v resničnem življenju počutijo nemočni, običajno nagajajo drugim. To jim daje adrenalin in se počutijo boljše od vrstnikov. Z drugimi lahko komunicirajo le, če so izpolnjeni njihovi pogoji.

Priljubljenost

Otroci imajo tudi to napačno prepričanje, da bodo zaradi zastrašujočega učinka na druge postali priljubljeni v krogu prijateljev ali šoli. Ustrahovanje je lahko simbol družbenega statusa, kjer priljubljeni otroci zatirajo tiste, ki so nepriljubljeni ali introvertirani, da bi pridobili družbeno moč in pridobili več pozornosti v šoli. 

Pritisk vrstnikov

Včasih prijatelji ali družbene skupine prisilijo otroke, da mučijo določeno osebo. Morda to storijo voljno, da drugim dokažejo, da so kul in jih lahko vključijo v krog. Sodenje, podajanje komentarjev in celo fizična zloraba se lahko zgodi, da se prilegajo in dobijo priznanje. Na splošno to počnejo iz strahu, da ne bodo sprejeti in da sami ne postanejo tarča.

Družinska vprašanja

Otroci, ki imajo težko otroštvo, se večinoma ukvarjajo z ustrahovanjem. Tisti, ki prihajajo iz nasilne družine, ali imajo grobo otroštvo, ali pa jih starši zanemarjajo, da bi pomirili njihovo agresijo. Če izberejo druge, se počutijo močne in imajo nadzor. To je lahko tudi način za pokrivanje njihove nizke samopodobe.

Užitek

Za nekatere otroke je ustrahovanje le vir zabave v času, ko jim je dolgčas ali pa nimajo kaj početi. Nimajo posebnih razlogov, da bi ustrahovali druge, ampak jim je všeč, kako se stvari odvijajo in jih ljudje okoli njih hvalijo zaradi tega. To lahko storijo tudi zaradi pomanjkanja empatije.

Kako pomagati svojim otrokom, da nehajo biti nasilnež

Razumevanje razlogov vam lahko veliko pomaga pri izbiri prave poti za popravljanje vedenja vašega otroka. Nekateri otroci se zlahka naučijo lekcije, za druge morate sprejeti odločne ukrepe. Odvisno od tega, kako hud je prekršek vašega otroka in pravi razlog za to, lahko izberete med naslednjimi možnostmi, da jih ustavite.

Pogovorite se z njimi: če ste od nekoga izvedeli, da je vaš otrok ustrahovalec, tega ne skrivajte. To bi jih spodbudilo, da nadaljujejo s svojim slabim vedenjem do drugih. Soočite se z njim in mu razložite, da je njegovo ravnanje nesprejemljivo.

Postavite pravilo: Jasno mu razložite posledice ustrahovanja kogar koli v prihodnosti in se ga držite. Če bi ravnali prizanesljivo, bi ponavljal svoja dejanja in preziral vaše opozorilo.

Poiščite pomoč: Ustrahovanje je resen vedenjski problem in če vaš otrok dejanje ponovi, ne oklevajte in poiščite pomoč strokovnjaka. To je za dobro vašega otroka.

PREBERITE TUDI: Zakaj otroci ne marajo zelenjave in 4 načini, kako to odpraviti

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj