… ki prispevajo k temu problemu. V skladu s psihološkim konceptom otroci hrano, bogato z maščobami in kalorijami, povezujejo s pozitivnimi spomini, kot so zabave, dobrote, nagrade in praznovanja  Tako se v trenutku, ko ugriznejo v hamburger, aktivira njihov sistem nagrajevanja možganov in sprosti več dopamina, nevrotransmiterja, odgovornega za užitek in navdušenje. Ko otroci to poskusijo, si želijo več hitre hrane. Po drugi strani pa zelenjavo povezujejo z neprijetnimi spomini, kot so dolgočasni obroki in moreči starši.

Zakaj otroci sovražijo uživanje zelenjave? 4 razlogi in nasveti, kako to odpraviti

1. Razvoj okusa

Otroci imajo raje sladke in slane okuse, ki s starostjo upadajo. Vsi se kasneje navadimo na različne okuse tako, da preizkusimo novo hrano za zabavo ali fitnes ali pa opazujemo druge. Na primer, večina ljudi se ob prvi uporabi črne kave ali temne čokolade počuti neprijetno in se sčasoma počasi prilagaja.

Podobno otrok potrebuje veliko časa, preden razvije zanimanje za druge okuse. Otroci se večinoma izogibajo zelenim križnicam z rahlo grenkim okusom, ki izvira iz vsebnosti kalcija in prisotnosti koristnih spojin, kot so flavonoidi, fenoli, izoflavoni, terpeni in glukozinolati. Otroci to grenkobo okusijo močneje kot odrasli. Kljub temu lahko matere pospešijo ta proces tako, da se naučijo kuhati grenko zelenjavo in neprijetno cvetačo na otrokom prijazen način.

2. Genetske predispozicije

Presenečeni? No, genetske študije trdijo, da imajo starši, ki ne marajo zelenjave, zelo verjetno otroke, ki zelenjavo sovražijo. Čeprav ste zdaj navajeni jesti zelenjavo, ne morete pričakovati, da se bodo vaši otroci tako hitro prilagodili.

3. Prehrana matere med nosečnostjo

Materina izbira hrane med nosečnostjo ima velik vpliv na poznejše sprejemanje trdne hrane pri dojenčku. Amnijska tekočina, ki obdaja plod, vsebuje številne okuse materine prehrane. Plod redno pogoltne plodovnico, okus in vonj pa sta že v življenju ploda funkcionalna, zato se prve izkušnje z okusom pojavijo pred rojstvom. Ti “prenosljivi” okusi vplivajo na sprejem teh okusov pri dojenčku po rojstvu.

4. Trenutno okolje za prehranjevanje 

Za razliko od pred desetletji ima danes večina družin oba starša, ki delata za preživetje. Zaradi sprememb zaposlovanja in družinske strukture veliko žensk ne more izpolniti primarne odgovornosti za hranjenje otrok in ti dobijo manj časa za skupno prehrano pri družinski mizi. Posledično za majhne otroke skrbijo in jih hranijo oskrbniki v vrtcih za varstvo otrok zunaj doma ali člani širše družine, ki lahko otrokom dajejo zdravo hrano ali pa tudi ne. 

Večino hrane, ki jo jedo otroci zaposlenih staršev, pripravljajo in uživajo zunaj doma. To vpliva na otrokovo sprejemanje zelenjave in celoten vnos hrane. Ko odrastejo, so izpostavljeni velikim porcijam okusnih, energijsko gostih, a s hranili pomanjkljivih živil. Če so otroci bolj izpostavljeni sladoledom, tortam in nezdravi hrani, bodo zelenjavo zagotovo prezrli.

PREBERITE TUDI: Procesirana hrana v otroštvu znižuje inteligenco otrok

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj