Kar 80% jih ni dobilo nobene primerne terapevtske obravnave. Razlogov, zaradi katerih se to lahko zgodi, je veliko, eden izmed njih pa je preprosto neznanje, da ima vaš otrok tesnobo. Na primer, lahko jo zamenjamo z navadnim bolečinam v želodcu in jo obravnavamo kot fizično bolečino.

Upamo, da boste znali prepoznati, kdaj ima otrok tesnobo in mu pomagati, da se z njo spopade, zato vam v nadaljevanju dajemo nekaj nasvetov, kako jo prepoznati.

Otroci lahko imajo tesnobo, vendar ne vedo, kaj je

Otroci pravijo, da jih boli trebuh, ko jih tesnoba zares zagrabi. Tako se namreč lahko kažejo tesnoba in vsi njeni simptomi. Ti simptomi so način, kako vam telo pokaže, da obstaja nevarnost, s katero se morate soočiti. In ker otroci morda v resnici ne razumejo, kaj se z njimi čustveno dogaja, staršem povedo le, kaj doživljanjo fizično.

Obstajajo še drugi znaki, ki bi jih lahko imel vaš otrok

Bolečina v želodcu ni edini znak, ki kaže na težave s tesnobo. Otroci so navadno strogi do sebe, prizadevajo si za popolnost in če mislijo, da nečesa ne zmorejo dovolj dobro, prosijo starše, da to storijo namesto njih. Lahko iščejo tudi vašo odobritev in zagotovilo. Velikokrat so ti otroci tudi neješči, saj tesnoba upočasni prebavo. Lahko so utrujeni in težko zaspijo. Ponavadi pa jih spremljajo še glavoboli, vročina, bolečine v prsih in mrzlica.

Stvari, ki lahko povzročijo tesnobo pri otrocih

Otroci, stari od 6 mesecev do 3 let, pogosto doživljajo odtegnitveno tesnobo. Ko starš odide, lahko začnejo histerično jokati. Predšolski otroci lahko razvijejo tudi določen strah pred stvarmi, kot so živali, žuželke, naravne nesreče, kri in tema. Druge situacije, ki lahko pri otrocih povzročijo tesnobo, so socialne interakcije, premestitev v novo šolo ali stres pred testom ali izpitom.

Ste pri svojem otroku opazili katerega od teh znakov, posvetite se mu in skupaj premagajta težave.

PREBERITE TUDI: Od strahu do anksioznih motenj

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj