Uradna medicina praviloma priporoča, da je treba povišano telesno temperaturo zbijati, kar pa je ena največjih napak, ki vodi v še večje težave. Vročina je namreč obrambni mehanizem telesa, s pomočjo katerega odstranjuje strupe, odpadne snovi in mikrobe iz telesa.
V sodobnem svetu, ko smo nehali poslušati svojo intuicijo in zaupati v neskončne sposobnosti samozdravljenja lastnega telesa, je zbijanje povišane telesne temperature le še ena v vrsti napak, ki jih mnogi počnejo – žal ne brez posledic. Naše telo je pametno in zna poskrbeti zase – in to velja tudi za povišano telesno temperaturo.

Zakaj se v telesu ob bolezni dvigne temperatura?

Ko zbolimo, naj bi telo napadli virusi oz. bakterije, ki pa jih hoče telo čim prej uničiti, se jih znebiti. Kako oz. s čim? S povišano telesno temperaturo, v kateri večina bakterij in virusov ne preživi. Vročina torej pomeni, da se telo bori proti infekciji. In kaj naredimo, če jo zbijamo? Izničimo ta boj, zato se bolezen podaljšuje in celo poslabša.
Raziskava, objavljena v Journal of Allergy and Clinical Immunology, je pokazala, da imajo otroci, ki so imeli že v prvem letu življenja povišano telesno temperaturo, redkeje alergije in so na sploh bolj zdravi. Vročina postane nevarna in lahko povzroči škodo, ko hoče preseči 42 stopinj – to pa je temperatura, v ki jo povzročijo izredne okoliščine kot npr. motnje v delovanju nevrološkega sistema ali vročinski udar.

PREBERITE TUDI: Zakaj splošni mediji svarijo pred prehranskimi dopolnili, ki ščitijo in izboljšujejo zdravje?

Vročina povzroči tudi intenzivno aktivacijo imunskega sistema, da se bori proti infekcijam. Začne namreč pospešeno tvoriti bele krvničke, ki uničujejo mikrobe. Podatki raziskav jasno kažejo, da to, da pustimo vročino, povzroči, da se bolezen ne razvije do konca, torej je manj huda, pa tudi čas trajanja se skrajša.
Naše telo je pametno – v vsakem primeru se bo skušalo čim hitreje znebiti odpadnih snovi. In če to umetno ustavljamo z zbijanjem vročine, bo poskušalo ponovno in ponovno … s čimer se bolezen podaljšuje in poslabšuje.

Še nekaj dejstev o vročini

  • Bolj kot številka na termometru je pomembno počutje vašega otroka: torej če je apatičen, neodziven ipd.
  • Če se zbija vročino, se je nikoli ne zbije na normalno telesno temperaturo, temveč le za 2 do 3 stopinje in še to le, kadar je zares visoka (nad 42 stopinj celzija).
  • Če se odločite za zbijanje, ker otrok ni videti dobro, NIKOLI ne zbijate s paracetamolom in ostalimi kemikalijami, saj te zaradi naglega padca temperature lahko povzročijo vročinske krče.
  • Večina farmacevtskih sredstev pri svojem učinkovanju porablja pomembne imunske snovi v otrokovem telesu (npr. glutation), ki so potrebne za odstranjevanje odpadnih snovi, zaradi katerih se je vročina sploh pojavila. Manj glutationa v telesu vodi v manj odstranjenih odpadnih snovi, to pa pomeni kopičenje odpadkov v telesu.
  • Pogosta uporaba farmacevtskih sredstev za zbijanje vročine tako lahko vodi v pojav kroničnih bolezni.

PREBERITE TUDI: Velike količine vitamina C učinkovitejše od antibiotikov

Več o tem si lahko preberete v knjigah Otroštvo brez cepiv ter Iluzije o cepivih.

 

1 komentar

  1. Navajanje takšnih podatkov je NEVARNO!

    Pri telesni temperaturi nad 42,2 ºC pride do odmiranja celic, kar lahko pusti nepopravljive posledice na možganih in ostalih organih. Vročina je res naravni obrambni mehanizem, in se je praviloma ne zbija, ampak dokler ne doseže 40 ºC in NE 42! Problem so že napake pri merjenju (ne natančen termometer, razlika v temperaturi glede na del telesa…) Tako da že pri manj kot 42 ºC so lahko določeni deli pregreti na kritično temperaturo.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj