… pred menstruacijo. Najpogosteje v obliki pojava kakega mozolja ali celo izbruhu več njih. Koža pogosto postane tudi bolj mastna, in na sploh ‘čudna’, kot da ji nobena nega ne ustreza. To pa po možnosti spremljajo še preostale ženske ‘radosti’ kot so zatekanje, povečana občutljivost, razdražljivost in podobno.

Vse te spremembe so popolnoma normalne, kajti od ovulacije dalje estrogen, ki je hormon ženskosti in pozitivno vpliva na počutje žensk, upada, hkrati pa se povišuje nivo progesterona in testosterona v telesu. Ko pride menstruacija, pade tudi progesteron. Testosteron najbolj vpliva na povečano izločanje sebuma v koži, to pa lahko vodi v zamašene pore in mozolje. Ti se najpogosteje pojavijo na bradi in vzdolž čeljusti.

Kaj pomaga?

Pomaga redna nega z alfa in beta hidroksi kislinami, še zlasti salicilno, ter z azelaično in retionidi. Pri hujših podkožnih mozoljih je izvrsten tudi benzoil peroksid, ki pa ga lahko naročite le iz tujine. Več o tem, kako do vedno lepe in čist kože, si lahko preberete v članku o zdravljenju aken.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj