… pridobivanjem odvečne telesne mase. Kurkumin je sestavni del kurkume – indijske začimbe, ki je vrsta ingverja. Kurkumin lahko dobimo iz posušenega korena kurkuma. Koren rastline se predeluje v obliki kurkuma, ki vsebuje dva do pet odstotkov kurkuminov. Kurkumin se uporablja tudi v prehrambenih izdelkih kot rumeni barvi za živila in aditiv za živila.

PREBERITE TUDI: Koromač blaži simptome menopavze

Ena od zdravstvenih koristi kurkumina je predvsem njegova naravna protivnetna lastnost, ki pomaga pri boju proti številnim molekulam, ki povzročajo vnetja. Kurkumin ima tudi zelo močne antioksidativne učinke. Sam po sebi nevtralizira proste radikale in sproži lastne antioksidativne encime. Poleg tega kurkumin izboljša nivoje možganskega hormona, znanega kot možganski nevrotrofični faktor, ki poveča rast novih nevronov in zavira različne degenerativne procese v možganih. Hranilo je koristno tudi za srce, saj izboljša delovanje endotelija.

Kurkumin lahko pomaga izboljšati patološki proces Alzheimerjeve bolezni. Različne študije kažejo, da lahko hranilo pomaga pri zdravljenju simptomov artritisa in depresije. V nekaterih primerih je lahko tudi učinkovitejši od protivnetnih zdravil in lahko deluje tako učinkovito kot zdravila na recept za depresijo. Kurkumin lahko pomaga tudi pri zaviranju staranja in boju proti starostnim kroničnim boleznim, prav tako pa pomaga pri preprečevanju in zdravljenju raka. Raziskovalci iz kitajske akademije kitajskih medicinskih znanosti v Pekingu so analizirali povezavo med kurkuminom in postmenopavzalno povečanje telesne mase in rezultati so pokazali, da naj bi uživanje kurkumina preprečevalo povečanje telesne mase v obdobju po začetku menopavze. Priporočljiva količina je žlička na dan, a najlažje je uživanje kurkumina v kapsulah.

PREBERITE TUDI: Preprost, slasten in zdrav smoothie s kurkumo: recept št. 5

1 komentar

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj