Prihaja iz cvetoče rastline, imenovane lan in je tako bogata z vlakninami, da je bila ena od njegovih prvotnih uporab ustvarjanje tkanine.

Laneno seme je znano po tem, da je polno bistvenih vitaminov in hranil, kot so beljakovine in maščobne kisline, zaradi česar je majhen, a mogočen način za povečanje dnevnega vnosa teh hranil. Ta semena so vsestranska in enostavna za uporabo v številnih receptih, vendar so še posebej priljubljena pri preprostih jedeh, kot so ovseni kosmiči, smutiji in sladice. Za razliko od nekaterih drugih semen je pomembno, da laneno seme zmeljemo, da bolje absorbiramo njegova hranila, saj ljudje ne morejo zlahka prebaviti njegovih otrobov.

Tako kot pri drugih semenih superživil na policah, naj vas majhna velikost ne zavede. Tukaj je nekaj zdravstvenih koristi lanenega semena, ki dokazujejo, da je hranilo vredno dodati na svoj nakupovalni seznam.

Vsebuje veliko omega-3 maščobnih kislin

Laneno seme je bogat vir omega-3 maščobnih kislin, znanih tudi kot zdrave maščobe, ki jih pogosto najdemo v ribah. Omega-3 so sestavni del zdravja možganov in srca. Ker je laneno seme rastlinskega izvora, je idealno za vegane in vegetarijance, ki iščejo načine, kako dodati omega-3 v svojo prehrano.

Je odličen vir vlaknin

Laneno seme je tudi odličen vir vlaknin. Porcija z dvema žlicama vsebuje približno 4 grame prehranskih vlaknin, kar je več kot 1,1 grama konopljinih semen. To je približno 14 % priporočenega dnevnega vnosa vlaknin.

Lahko pomaga uravnavati krvni sladkor

Laneno seme ima tudi vlogo pri uravnavanju krvnega sladkorja. Ugotovljeno je bilo, da zmanjšuje hemoglobin A1C, ki je označevalec povišanega krvnega sladkorja, kar pomeni, da bi bil lahko koristen za tiste s sladkorno boleznijo ali inzulinsko rezistenco. Glavni razlog za to je visoka raven vlaknin v lanenem semenu, kar lahko upočasni absorpcijo krvnega sladkorja.

Dobro je za prebavo

Zaradi visokih količin topnih vlaknin, ki jih najdemo v lanenem semenu, so izjemno koristne za vaš prebavni trakt. Vlaknine vsebujejo probiotike, ki imajo protivnetni učinek na črevesje in lahko zmanjšajo prebavne težave, kot sta driska in zaprtje. Laneno seme lahko spodbuja redno odvajanje blata.

Lahko uravnava hormone

Verjetno najbolj edinstvena korist za zdravje lanenega semena je njegova sposobnost vpliva na vaš menstrualni ciklus. Po študiji Nacionalnega centra za biotehnološke informacije laneno seme vsebuje visoko vsebnost lignanov, ki so fitoestrogeni – rastlinske oblike estrogena – in prispevajo zelo majhne količine estrogena v telesu.

Ugotovljeno je bilo, da laneno seme dejansko izboljša razmerje med vašim progesteronom in estrogenom v lutealni fazi, kar je faza PMS vašega cikla. V bistvu to pomeni, da lahko uživanje lanenih semen pomaga pri uravnavanju simptomov PMS.

PREBERITE TUDI: 7 naravnih sredstev proti zaprtju

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj