Rožmarin

Ko bomo vejico rožmarina potrli med prsti, nas bo njegov volj popeljal po sprehajalnih poteh v obmorskih mestih, ob katerih se razrašča sredozemsko zelenje. Rožmarin lahko uporabljamo skozi vse leto, tako pri peki mesa kot tudi krompirjevih ali zelenjavnih prilog, nepogrešljiv pa je pri peki rib, ko lahko iz njega nastane pravi kuhinjski pripomoček za mariniranje. Šopek rožmarina pomakamo v olivno olje in z njim premažemo morske dobrote, ki jih pečemo na žaru. Tudi rožmarin lahko dodamo k raznim napitkom, vendar je dobro biti pri njegovi uporabi skromen, saj lahko njegov okus hitro prevlada.

Tudi rožmarin se na naši okenski polici počuti najboljše, če ga bomo presadili v keramični lonček, ga postavili na sončno stran in ga zalivali le zjutraj.

Timijan

Majhni listi sivozelene barve, zbrani v košat grmiček, bodo na našo okensko polico vnesli razkošje prostora in umirjen pogled na to začimbo. Naše babice timijan poznajo pod imenom materina dušica in ga ni bilo prehlada, ki ga nebi zelišče s tem hvaležnim imenom odgnalo ali vsaj omililo. Timijan je poleg tega, da je zanesljiv sovražnik pri prehladu in kašlju, dober tudi za lajšanje prebavnih motenj, vnetij in ostalih dihalnih obolenj. Je tudi odlično protibakterijsko in protiglivično sredstvo. Največkrat timijan ali materino dušico uporabljamo za čaj, poznamo pa tudi timijanovo eterično olje, ki ne draži naše kože in je odličen za osvežitev prostora, kadar je naše dihanje oteženo ali pa imamo težave z izkašljevanjem. Moramo pa biti tudi pri uporabi timijana biti zmerni. Saj nobeno zelišče ni namenjeno pretirani uporabi.

Gojenje timijana nam ne bo v preveliko breme, saj na okenski polici potrebuje le zadosten vir svetlobe in zmerno količino vode.

Meta

Mačja, poprova, vodna in še nekaj bi jih lahko našteli. Meta je zelo razvejano zelišče, ki pa v glavnem najbolje deluje za pomiritev. Tako telesa kot duha. Kot začimbo jo lahko uporabljamo pri peki mesnih jedi, pripravljanju omak, druge zelenjave, pri pripravi kompotov, pri napitkih kot čaj ali osvežilne pijače in še bi lahko naštevali. Kot zelišče pa lahko meto uporabljamo pri pripravi raznih mask ali tonikov, ki bodo ohladili naš obraz ali telo.

Za boljše počutje si lahko kadarkoli utrgamo listič mete, ga poparimo z vročo vodo, dodamo med ali limono in že dobimo odličen napitek, ki bo osvežil naše telo. Pa naj bo napitek topel ali hladen.

Ker se meta kot zelišče, ki ga imamo posajenega v lončku zelo hitro razrašča, smo lahko z njo tudi izjemno radodarni in jo poklonimo našim prijateljem, saj ob zmernem zalivanju in na sončnem prostoru kaj hitro raste in se množi.

Ostala zelišča

Zelišč je seveda še mnogo več, a, če smo začetniki v zeliščarstvu, je dobro, da najprej vzgojimo zelišča, ki od nas ne zahtevajo posebnih vrtnarskih spretnosti – vseeno pa se ob urejanju teh naučimo, kako in kdaj jih zalivati, rezati, uporabljati. Pri vseh zeliščih pa velja, da najbolje uspevajo, ko so v stiku z naravo. Vedno moramo poskrbeti, da zelišča posadimo v glinene lončke, jih zalivamo le zjutraj, in jih, ko je zunaj prijetno toplo, postavimo na sonce. Pazimo le, da jih ne dajemo na sonce, ko ima le to največjo moč – najbolje je, da jih na zrak postavimo dopoldne ali popoldan, pozimi, ko stanovanje ogrevamo le z umetnim virom toplote pa poskrbimo, da zeliščem priskrbimo malo več vlage.

zelisca_2
Foto: remodelista.com

In če bomo pridelali preveč zelišč in jih ne bomo uspeli porabiti sveže, jih lahko posušimo in takšne spravimo v papirnate vrečke.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj