… pozabljamo, da lahko hrani, ki jo pripravljamo, dodamo več kot le sol in poper. Izbira je ogromna in skoraj vsaka začimba ima svoj pozitivni učinek ne zdravje in dobro počutje.

Kurkuma

Pozabljate na kurkumo? Niste edini. Ampak ste vedeli, da kurkumo kličejo tudi kraljica začimb, saj ima več kot 10 koristi za zdravje, poleg vsega je njena glavna sestavina kurkumin, ki antibakterijsko in protivnetno deluje na telo. Uporabite jo lahko kot začimbo pri rižotah, pečenem mesu ipd.

Cimet

Ja, tudi cimet je začimba. Cimet je izjemen vir mangana, železa in cinka ter zelo priljubljen pri ženskah, saj lajša menstruacijske bolečine. Uživate ga lahko v čaju, pri jutranji kavici, ali ga dodate v najljubšo sladico.

Kardamom

Začimba aromatičnega, pikantnega in kiselkastega okusa v Sloveniji še ni dobro poznana. Odlično se poda k mesnim jedem, lahko pa ga uporabite tudi pri čaju ali kavi. Učinkovito znižuje krvni tlak in skrbi za dobro krvno sliko.

Bazilika

Razširjenost uporabe bazilike se veča, saj pridobiva na prepoznavnosti. Ta zeleni zaklad je najbolje k jedem dodati kar svež. Sodeč po raziskavah naj bi redna uporaba bazilike pomagala v boju proti rakavim celicam, polna je z olji in antioksidanti. Odlično se poda k jedem s paradižnikom.

loading...


PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj