… video posnetke, shranjene na pametnih telefonih, ceni bolj kot kar koli drugega na napravi, vključno z napravo samo (56 odstotkov). Raziskava Kaspersky Laba in B2B International je pokazala, da ta odstotek pri moških znaša 39 odskokov. Čeprav je četrtina žensk v skrbeh zaradi varnosti svojih posnetkov na spletu, pa jih veliko ne izvede niti najosnovnejših varnostnih ukrepov.

Raziskava kaže, da ženske pogosteje kot moški z drugimi osebami delijo svoje fotografije (48 odstotkov) in posnetke ljudi, ki jih poznajo (40 odstotkov). Pri moških deleža znašata 43 odstotkov in 33 odstotkov. Ženske tako ravnajo, čeprav v njihovih očeh med glavnimi varnostnimi pomisleki izstopata varnost njihovih fotografij in video posnetkov (29 odstotkov). Eno od treh žensk skrbi, da bi bili posnetki in druge informacije razširjene na neprimeren način ali brez njihovega dovoljenja. To bi lahko v primeru, da bi bili posnetki poslani napačni osebi, povzročilo zadrego in prizadetost (30 odstotkov) ali celo ranilo odnose (31 odstotkov).

Kljub temu se veliko žensk ne zaveda, kako ranljive so za kibernetski napad. V primerjavi s 27 odstotkov moških jih le 19 odstotkov verjame, da so lahko tarča napada. Posledično ne izvajajo varnostnih ukrepov za zaščito svojih dragocenih fotografij ali drugih občutljivih informacij, ki jo shranjene na napravi. Za razliko od moških19 odstotkov žensk priznava, da svoje naprave ne varuje z gesli, 14 odstotkov pa jih ne uporablja prav nobene varnostne rešitve.

Pomanjkljivo poznavanje tveganj potrjuje tudi ugotovitev nedavnega varnostnega kviza, v katerem je 27 odstotkov žensk dejalo, da ne izvajajo varnostnega kopiranja podatkov s svoje naprave. S tem tvegajo izgubo vseh dragocenih fotografij, video posnetkov in dokumentov, če bi bila njihova naprava ukradena ali poškodovana. Moški so v primerjavi z njimi boljše pripravljeni, saj jih 80 odstotkov varnostno kopira podatke s svojih naprav.

"Ni presenetljivo, da ženske uporabljajo in cenijo informacije, shranjene na povezanih napravah, drugače kot moški. Naprave igrajo pomembno vlogo pri shranjevanju in deljenju veselih spominov in ohranjanju odnosov prek elektronske pošte in sporočil. Ženske so bolj v skrbeh zaradi čustvenega vpliva na druge osebe v primeru, da bi nepridipravi napravo ukradli ali vanjo vdrli. Znane osebnosti niso edine, ki morajo skrbeti, kaj bi se lahko zgodilo, če njihove zasebne fotografije pridejo v javnost. Edini način za preprečitev tega je izvajanje osnovnih varnostnih ukrepov za varovanje dragocenosti," je povedal David Emm, glavni varnostni raziskovalec pri Kaspersky Labu.

Da bi preprečili dostop kibernetskim kriminalcem do fotografij, video posnetkov in drugih vrednih podatkov, morajo biti datoteke, shranjene na digitalnih napravah, varovane z gesli in kodirane. Datoteke morajo uporabniki redno varnostno kopirati, saj jih tako v primeru kraje ali poškodbe naprave ne izgubijo za vedno. Podatki, ki jih uporabniki delijo ali kopirajo, morajo biti kodirani. Tako ostanejo zaščiteni, četudi pridejo v roke nepridipravov. Varnostna zaščita Kaspersky Total Security – multi device ščiti podatke na različnih mobilnih napravah in dovoli uporabnikom, da uživajo pri uporabi svojih mobilnih naprav, hkrati pa te ostajajo zaščitene pred kibernetskimi grožnjami.

Podatki, omenjeni v besedilu, so povzeti iz izsledkov raziskave Consumer Security Risks Survey 2015 in kviza Are you cyber savvy? Quiy.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj