… zmanjša tudi vnos soli. A najnovejša raziskava je pokazala, da to ne bo prav nič pripomoglo k zmanjšanju nevarnosti za srčni infarkt ali možgansko kap.

sol

(Foto: healthyvibes.net)

Raziskovalci z univerze Exeter so preučili sedem študij, v katerih je sodelovalo kar 6500 ljudi in ugotovili, da zmanjšanje vnosa soli ne pripomore k zmanjšanju možnosti za nastanek bolezni srca. Povedali so tudi, da je način prehranjevanja z nizko vsebnostjo soli močno precenjen.

Kljub nespornim izsledkom znanstvenikov pa so se seveda ogorčeno oglasili nutricionisti, češ, da je to sporočilo nadvse razočarujoče: “To je popolnoma neprimeren zaključek, glede na to, da sol dviguje krvni tlak, kar vodi v bolezni srca in ožilja.”

V preteklih letih je bilo namreč zaslediti intenzivne kampanje proti (pretirani) uporabi soli tako s strani medijev kot tudi nekaterih zdravnikov, a preučitev raziskav je pokazala, da je ta gonja proti soli očitno le pretirana in bi bilo verjetno bolje, če bi tako zavzeto opozarjali na veliko hujše nevarnosti sladkorja in trans nasičenih maščob.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj