… nostalgični izkušnji, ki so jo imeli s svojim partnerjem, ali da poslušajo pesem, ki je v njih vzbudila nostalgijo glede njunega razmerja. Druga skupina je pisala o običajnih izkušnjah in o pesmih, ki jim je bila le všeč. Nato so poročali o svojih splošnih občutkih, pa tudi o tem, kako blizu in predani so se počutili s svojim partnerjem, kako zadovoljni so bili s svojim odnosom in koliko sočutne in strastne ljubezni čutijo do svojega partnerja.

 

Po primerjavi skupin so raziskovalci ugotovili, da so se tisti, ki so bili nagnjeni k nostalgiji, počutili bližje, bolj predani in bolj ljubeči do svojega partnerja ter so bili bolj zadovoljni s svojim splošnim odnosom.

“Zaključek je, da doživljanje nostalgije začasno izboljša dojemanje kakovosti odnosov,” pravi vodilni raziskovalec Nicholas Evans z univerze Manitoba v Kanadi. “Ljudje poročajo o večji bližini, predanosti in zadovoljstvu v odnosu, potem ko poslušajo nostalgično pesem ali pišejo o nostalgiji.”

Da bi ugotovili, kako bi to lahko delovalo v vsakdanjem življenju, sta Evans in njegova ekipa prosila drugo skupino udeležencev, naj nekaj tednov izpolnjuje dnevnik in vsak večer beleži, koliko časa so preživeli s svojim partnerjem in ali so ali ne čez dan izkusili kakšno romantično nostalgijo. Poročali so tudi o tem, kako povezani so se počutili, kako optimistični so bili glede svojega razmerja in ali so tisti dan kaj razmišljali, da bi zapustili partnerja.

Tisti, ki so v vsakdanjem življenju občutili nostalgijo, so se počutili bolje glede svojega odnosa, ne glede na to, koliko časa so tisti dan preživeli s svojim partnerjem.

“V vsakdanjem življenju, ko doživljamo romantično nostalgijo, lahko doživimo pozitivno dojemanje našega odnosa, ki presega le preživljanje časa z nekom,” pravi Evans.

PREBERITE TUDI: Nostalgični trenutki nas lahko dejansko ogrejejo

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj