Nekateri med nami pa se zagotovo spominjajo preprostega načina ohranjanja toplote … Raziskovalci z Univerze v Southamptonu so ugotovili, da nas lahko občutki nostalgije prav zares ogrejejo. Študija je bila objavljena v časopisu Emotion, v njej pa so raziskovali učinke nostalgičnih občutkov na reakcijo na mraz ter na dojemanje toplote. Prostovoljci iz univerz na Kitajskem in Nizozemskem so sodelovali v eni od petih študij.  Prvi so bili povprašani o nostalgičnih trenutkih pred več kot 30-imi leti. Rezultati so pokazali, da so bili bolj nostalgični v hladnih dneh.

V drugi študiji so bili udeleženci razdeljeni v tri sobe: v hladno (20˚C), udobno (24˚C) in vročo (28˚C), nato pa so merili, kako nostalgične se počutijo. Udeleženci v hladni sobi so se počutili bolj nostalgično kot tisti v preostalih dveh sobah. Rezultati, merjeni v udobni in vroči sobi pa se niso razlikovali. Tretja študija, ki je bila izvedena preko spleta, je pri raziskavi uporabila glasbo, da bi z njo vzbudila nostalgijo, in ugotovila, če je ta povezana s toploto. Udeleženci so dejali, da jim je glasba podala nostalgične občutke; glasba pa naj bi jih tudi fizično ogrela.

V četrti študiji so učinek nostalgije na telesno toploto testirali tako, da so udeležence namestili v hladen prostor in jih pozvali, če se lahko spominjajo nostalgičnih ali navadnih dogodkov iz preteklosti. Nato so morali uganiti temperaturo sobe. Kdor se je spominjal nostalgičnih trenutkov, je dojemal sobo toplejšo kot je dejansko bila. V peti študiji so se morali udeleženci ravno tako spominjati nostalgičnih ali navadnih dogodkov iz svoje preteklosti, nato so morali svojo roko položiti v posodo z ledeno mrzlo vodo, raziskovalci pa so ugotavljali, kako dolgo lahko v njej roko sploh držijo. Ugotovitve so pokazale, da so prostovoljci, ki so se razvajali z nostalgijo, roko v vodi držali daljši čas.

Dr. Tim Wildschut, višji predavatelj na Univerzi v Southamptonu in soavtor študije, je ugotovitve komentiral: "Nostalgija je doživeta pogosto in jo gojimo vsi; prav tako pa smo vedeli tudi, da daje neko psihološko udobje. Na primer: nostalgična zasanjanost je lahko učinkovita v boju proti osamljenosti. Naša študija je pokazala, da nostalgija omogoča duševno simulacijo preteklih trenutkov, v katerih smo uživali vključno s stanjem telesnega udobja. V tem primeru se počutimo topleje ali pa to poveča našo strpnost do hladnega. Potrebnih je več študij, ki bi dokazale še, ali je nostalgija poleg uspešnega boja proti vplivu nizkih temperatur uspešna tudi pri drugih oblikah fizičnega neugodja."

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj