… kot če bi iz svoje prehrane izločili sol ali shujšali, če ste predebeli, je pokazala japonska raziskava, predstavljena na kongresu American Heart Association meeting v Atlanti.

V raziskavi se je skupina ljudi dvakrat mesečno udeleževala nekakšne vrste terapij, ki so temeljile na glasbi ali smehu. Na glasbenih terapijah so poslušali glasbo, ki jim je bila všeč, udeležence pa so spodbujali, naj glasbo poslušajo tudi doma. Na smejalnih terapijah so si brali in poslušali šale in vadili ‘smejalno jogo’ (smejanje, dokler udeleženec ne dobi občutka, da je le-to naravno).

Po treh mesecih obiskovanja ‘terapij’, se je njihov krvni tlak v povprečju znižal za 5 do 6 točk. V nasprotju z njimi se kontrolni skupini, ki se terapij ni udeleževala, krvni tlak ni spremenil.

Raziskovalci znižanje krvnega tlaka s pomočjo terapij smeha in glasbe povezujejo z relaksacijo, sprostitvijo, ki jo oboje prinaša in posledično manj stresa, kar pomeni manj kortizola, stresnega hormona, ki vpliva na krvni tlak. Glasba pa naj bi delovala sproščujoče na celo telo in upočasnjevala bitje srca.

Tudi majhno znižanje previsokega krvnega tlaka zniža možnost za smrt
zaradi srčnega infarkta ali možganske kapi za 5 do 15 %, zdaj pa na
srečo tudi sodobna medicina ugotavlja, da ni edina rešitev v zdravilih.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj