… največkrat to vključuje bolj zdravo prehrano in začetek rednega ukvarjanja s športom, predvsem pa seveda hujšanje. Vse to so zelo pomembne odločitve, ki imajo velik in dolgoročni vpliv na naše zdravje. Kako zelo pomembno je redno gibanje, pa je pokazala še ena raziskava: ugotovili so, da če le za nekaj dni ukinemo telesno aktivnost, ima to lahko trajne negativne posledice na zdravje.

"Vemo, da se posledice telesne neaktivnosti lahko popravijo. Veliko podatkov raziskav kaže, da se na vsaki stopnji bolezni in kadarkoli v življenju odločimo za spremembo, postanemo aktivni in tako izboljšamo kakovost in podaljšamo svoje življenje. A ne glede na to smo ugotovili, da če le za 5 dni prekinemo telesno aktivnost, to povzroči poškodbe v krvnih žilah v nogah, kar terja nekaj časa, da se popravi. Poleg tega telesna neaktivnost vodi v debelost, povišan krvni tlak, manj energije, slabši spanec … sledi inzulinska rezistenca, ki vodi v diabetes tipa 2 in kardiovaskularne bolezni," so povedali raziskovalci.

Diabetes 2 je ena najpogostejših bolezni sodobnega časa, ki si jo – kot ostale tovrstne bolezni – večina ljudi 'pridela' samih z nezdravim  načinom življenja, številke pa še naraščajo. Strokovnjaki za zdravje zato priporočajo, da ste redno telesno aktivni in se zdravo prehranjujete. "Najboljša preventiva – pa tudi kurativa – je, da se redno gibate. Če bi vedeli, kako škodljivo za vaše zdravje je celodnevno posedanje brez gibanja, bi to spremenili." Poudarili so tudi, da kljub temu, da ima telesna aktivnost na športnih urah nedvomno pozitivne učinke na zdravje, je izjemno pomembno, da se gibamo tudi tekom dneva, predvsem s čim več hoje.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj