Naši geni

Eden
izme­d razlogov, ki vplivajo na našo težo, naj bi bili tudi naši geni.
Ljudje, ki nimajo težav z obvladovanjem svoje telesne teže, imajo tudi
majhen apetit oz. ga brez težav obvladujejo. Tisti, ki pa se hitro
zredijo, naj bi bili manj občutljivi na signale sitosti, ki jim jih telo
sporoča.

Odkrili so tudi kar nekaj genov,
ki naj bi vplivali na povečanje oz. zmanjšanje apetita. Študija
dvojčkov, ki sta bila ločena ob rojstvu in vzgajana ločeno, je pokazala,
da lahko kar dve tretjini razlik v količini telesne maščobe pripišemo
našim genom.

debelost vodi v slabo zdravstveno stanje in mnoge bolezni


Zdravstvene težave

Nekatera zdravstvena stanja lahko povzročijo debelost, vendar so ta zelo redka. Sindrom Prader-Willi npr. je genetska motnja,ki ima lahko za posledico debelost, saj ljudje, ki imajo ta sindrom, nikoli ne občutijo sitosti.

Prav tako lahko nekatere možganske motnje vplivajo na prekomerno telesno težo. Npr. možganski tumorji, če rastejo v predelu možganov, kjer je kontrola apetita, lahko le-to prizadenejo in tako vplivajo na povečanje telesne teže. Vendar so tovrstne motnje izjemno redke.

Zdravila­

Zdravila proti visokemu krvnemu tlaku, protivnetna zdravila (steroidi), zdravila za zdravljenje vedenjskih motenj in še nekatera lahko povzročijo porast telesne teže, saj povečujejo apetit in zmanjšajo energijo, ki bi jo imeli za gibanje.

Če vas skrbi, da gre pri vas za kakšen tak učinek zaradi katerega izmed zdravil, ki jih jemljete, se posvetujte s svojim zdravnikom, če obstajajo alternativna zdravila. Nikoli pa na lastno pest ne prenehajte z jemanjem zdravil.
Nekatera zdravila pa povzročajo zadrževanje vode v telesu, kar tudi vodi do povečane teže, vendar ta teža ni odvečna maščoba in bo izginila, ko boste prenehali z jemanjem.


Opozorilni znaki

Sicer debelost ne nastane čez noč, zato bodite pozorni na morebitne opozorilne znake, kot so počasno pridobivanje odvečnih kilogramov (večina ljudi se zredi le med 1 kg in 3 kg na leto), saj se v nekaj letih nakopičijo. Tehtajte se enkrat tedensko in pazite, da se vam teža ne bo začela povečevati.

Če opazite, da vam teža počasi, a vztrajno narašča, povečajte telesne aktivnosti, uvedite več bolj zdrave hrane in se redno tehtajte, da ne boste prepozno opazili, kako ste se zredili.

V pomoč pa so vam lahko tudi naslednje tehnike:

  • vprašajte se, če res morate jesti, če ste res lačni,
  • ali ste morda zamenjali lakoto za žejo,
  • v mislih zamenjajte prizore s hrano za druge prijetne prizore in misli (npr. sanjska plaža, potovanje, trenutki z bližnjimi …),
  • zamotite se z drugimi dejavnostmi (šport, pospravljanje, izlet, klepet s prijatelji …).

­

prenejahte s prenajedanjem!

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj