.. dan družin. Ta dan ima vsako leto osrednjo temo – letošnja je “Družine v razvoju: 25 let Københavnske deklaracije in 25 let Pekinške deklaracije”. Obe deklaraciji sta, kljub temu da sta bili izdani že precej časa nazaj, še vedno zelo aktualni. Govorita namreč o dvigu kakovosti življenja otrok, mladostnikov in družin, zastopanje in uveljavljanje njihovih interesov in potreb ter zaščita njihovih pravic.

Københavnska deklaracija

To je deklaracija, ki je družino označila kot osnovno enoto družbe, upravičena je do celovite zaščite in podpore ter ima ključno vlogo pri razvoju. Državam in družbam veleva, da morajo prispevati k zmanjšanju revščine v družinah, izboljšanju ravnovesja ter pospeševati socialne integracije in medgeneracijske solidarnosti. Hkrati pa nas opominja tudi, da so različne družine v različnih družbah in da jih moramo kljub temu dojemati kot enakopravne.

Kaj lepega lahko narediš danes za svojo družino?

Velikokrat družino jemljemo za samoumevno, je kot neko varno zatočišče, ki ga mnogokrat premalo cenimo. Trenutne razmere pa so nam vsem pokazale, da je vse minljivo, ne pozabite tega. Bodite veseli, da imate družino in dajte ji to vedeti. Premnogi na tem svetu nimajo te sreče.

PREBERITE TUDI: Vloga družine za posameznika

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj