… povečajo nevarnost za nastanek krvnih strdkov in arterioskleroze, kar lahko vodi v srčni infarkt in možgansko kap, je pokazala preučitev številnih raziskav, opravljenih v zadnjih 30 letih.

Velja pepričanje, da naj bi imeli mesojedci več možnosti za kardiovaskularne bolezni kot vegetarijanci, a v resnici so vegani na slabšem. Njihovi prehrani manjka kar nekaj ključnih vitaminov, mineralov in ostalih snovi, ki so nujni za zdravje, med njimi železo, cink, vitamin B12 in omega-3 maščobe, zato bi morali ta hranila dodajati vsaj v obliki prehranskih dopolnil.

Poleg tega lahko pravilno izvajana veganska dieta ne zagotavlja dovolj beljakovin, pa tudi maščob in maščobnih kislin, česar posledica je povišana stopnja homocisteina v krvi in zmanjšana stopnja dobrega holesterola HDL, ki je rizični faktor za srčne bolezni.

Strokovnjaki zato veganom priporočajo, da v svojo prehrano uvedejo vsaj omega-3 maščobne kisline (losos in nekatere druge bolj mastne ribe, orehi, laneno olje in drugi nepraženi oreški) in vitamin B12 (morska hrana, jajca).

2 KOMENTARJI

  1. Groza, pa kdo to piše. Sicer sem lakto vegetarijanec ka po najstarejših svetih spisih, ki jih je napisal Bog in ne kdo po njem, najbolje za človeka. Vendar brez da se podpira kakršnokoli nasilje in to sodobno mleko itn. Ampak da napišete naj vegani jejo ribe, pa kje imate pamet prosim. Ali še niste slišali za laneno seme pa še toliko drugih primernih reči nam je dala narava da dobimo potrebno brez ubijanja. Lep pozdrav. JH

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj