… v tem času tako imenovani ‘nosečniški sijaj’, ki vključuje čisto in sijočo polt, bujne in goste lase in polno energije, pa jo hormoni v tem obdobju nekaterim precej zagodejo – tako se spopadajo z nečisto kožo, polno aken in komedonov (ogrcev). In potem so tu lahko še težave s hiperpigmentacijo (melazma oz. kloazma ali ‘nosečniška maska’), prekomerna poraščenost in druge.

Za zdravljenje aken in ostalih nečistoč se uporablja različne sestavine: od alfa in beta hidroksi kislin, retinola, retinoidov, benzoil peroksida do olja čajevca, antibiotikov ipd.; za posvetljevanje kože azelainsko kislino, vitamin C in hidrokinon (in nekatere naravne sestavine); za zaščito pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje, UV filtri, in številne druge sestavine.

Tu pa se pogosto pojavi vprašanje: ali je uporaba izdelkov z aktivnimi sestavinami kot so retinoidi, UV filtri, belila, alfa in beta hidroksi kisline ter druge, varna? Ali jih lahko uporabljam v času nosečnosti in dojenja? Ali bom škodovala plodu/otroku? Odgovor ni enoten – vse je odvisno od posamezne sestavine, zato si oglejmo vsako posebej, ali je primerna za uporabo v tem obdobju. Vsekakor pa lahko že takoj povem, da uporaba retinoidov in hidrokinona v času nosečnosti in dojenja ni varna.

Opomba: uporaba vseh sestavin oz. zdravil v tem članku je mišljena v obliki nanašanja na kožo.

Retinoidi

Retinoidi se skozi kožo absorbirajo v zelo majhni meri, vendar ker je že več raziskav pokazalo, da lahko povzročajo okvare na plodu, jih strokovnjaki družno odsvetujejo. Sicer obstajajo tudi raziskave, ki niso pokazale negativnega vpliva uporabe retinoidov v nosečnosti, vendar je uporaba preveč rizična in varnost ni dokazana.

Retinoidi so sicer ena najbolj učinkovitih sestavin proti aknam in za zaviranje staranja, vendar vam priporočam, da z njihovo uporabo prenehate že nekaj časa pred zanositvijo. Nadomestite jih lahko z drugimi, varnejšimi sestavinami, s katerimi ne boste ogrožale zdravje svojega otroka.

Sestavine, ki sodijo med retinoide: Differin/Belakne (adapelene), Retin-A, Renova (tretinoin), retinoična kislina (retinoic acid), retinil linoleat (retinyl linoleate), retinil palmitat (retinyl palmitate), Tazorac (Tazarotene). Tudi retinol ni primeren za uporabo.

PREBERITE TUDI: Povej mi, iz kakšne družine prihajaš, in povem ti, kdo si

Benzoil peroksid

Absorpcija benzoil peroksida skozi kožo je približno 5 odstotna, nato se v celoti metabolizira v benzojsko kislino, ki nespremenjena izloči z urinom. Študije o učinkih nanašanja benzoil peroksida na nosečnicah sicer niso bile narejene, vendar sistemski učinki na nosečnice ali plod glede na znane podatke o metaboliziranju niso pričakovani.

Salicilna kislina

Salicilna kislina je beta hidroksi kislina in je ena najboljših sestavin za zmanjševanje mastenja kože ter preprečevanje in odpravljanje aken in komedonov. Je izvrstna izbira tudi za zdravljenje pilarne keratoze. Raziskave o uporabi salicilne kisline med nosečnostjo sicer niso bile narejene, vendar glede na nizko stopnjo absorpcije skozi kožo zelo težko verjetno, da bi z minimalnimi odstotki, kot so v kozmetičnih izdelkih, škodovala plodu oz. otroku.

Glikolna kislina

Je ena izmed alfa hidroksi kislin in najpogosteje uporabljana AHK v izdelkih za nego, pomlajevanje in zaviranje staranja. V pomoč je lahko tudi pri preprečevanju in zdravljenju nečiste kože. Raziskave na nosečnicah niso bile opravljene, vendar ker se absorbira zelo nizek odstotek, uporaba ne bi smela biti problematična.

Azelaična / azelainska kislina

Azelaična kislina (Skinoren) je glede na izsledke raziskav, opravljenih na živalih, varna za uporabo v času nosečnosti.

PREBERITE TUDI: Kaj se zgodi z otrokom, ko v roke dobi mobilni telefon?

Sredstva za posvetljevanje kože, odpravljanje pigmentnih madežev

Hidrokinon (hydroquinone) je najbolj učinkovita in razširjena sestavina za odpravljanje pigmentnih madežev, melazme, kloazme ter beljenje kože. Že sama po sebi je vse prej kot zdrava in koži koristna (je rakotvorna) – če pa dodamo še kar 35 % do 45 % absorpcijo skozi kožo, je jasno, da uporaba med nosečnostjo in dojenjem nikakor ni primerna.

UV filtri

UV filtri so nujni za zaščito pred poškodbami, ki jih povzroča UV sevanje – če uporabljamo kakršnekoli kisline, retinoide in med nosečnostjo pa so še toliko bolj nujni, saj lahko pride do ‘nosečniške maske’ ali kloazme. Kljub temu, da negativni učinki uporabe UV filtrov na plod nikoli niso bili dokazani, se določna količina absorbira skozi kožo, zato vam svetujem, da če je le možno, izbirate izdelke z mineralnimi UV filtri (to sta cinkov oksid in titanov dioksid) in se določenim še posebej izogibate.

Samoporjavitveni izdelki

Dihidroksiaceton (dihydroxyacetone) je sestavina, ki deluje tako, da se veže na amino kisline v poroženeli plasti kože in poroženela plast celic potemni. Tako pridemo do zagorele polti brez škodljivega izpostavljanja soncu. Izdelki za samoporjavitev vsebujejo največ 5 % dihidroksiacetona, absorpcija ni omembe vredna, zato je uporaba med nosečnostjo varna.

Antibiotiki

Uporaba antibiotikov kot sta npr. klindamicin in eritromicin naj bi bila po vseh dosedanjih raziskavah varna. Uporablja se ju za zdravljenje aken – samostojno ali v kombinaciji z drugimi izdelki proti aknam. Varna naj bi bila celo oralna uporaba, a priporočam, da se izogibate obremenjevanju celega telesa z antibiotiki, če ni nujno potrebno.

PREBERITE TUDI: Kako vzgojite narcisa (in kako ga ne)

Depilacijske in belilne kreme

Neželene poraščenosti se je najbolje lotiti kar s puljenjem dlak – s tem se izognemo vsem kemikalijam, najbolj trajno je (seveda z izjemo trajnega laserskega odstranjevanja dlak) in dlake ob rednem puljenju slabijo. Če iz kateregakoli razloga ne želite puliti, vam ostanejo britje, depilacijske kreme in belilne kreme.

Depilacijske kreme vsebujejo sestavine potassium thioglycolate, calcium thioglycolate, calcium hydroxide, thioglycolic acid v najvišjem dovoljenem odstotku 5 % in alkalnim pH od 7 do 12. Natrijev, kalcijev in kalijev hidroksid, ki se nahajajo v depilacijskih kremah, razpadejo na ione, ki se tudi sicer nahajajo v telesu in jih dobimo tudi s hrano, zato je njihova količina, ki nastane ob občasni depilaciji, zanemarljiva. Depilacijske kreme lahko torej mirno uporabljate tudi v času nosečnosti.

Edini problem bi lahko predstavljala povečana občutljivost kože, ki je v nosečnosti pogosta, zato najprej naredite test na majhnem skritem delu telesa, četudi gre za izdelek, ki ga sicer že poznate in uporabljate.

Belilne kreme, tako kot barve za lase, vsebujejo vodikov peroksid (hydrogen peroxide). Njihovo uporabo vam odsvetujem predvsem zato, ker dlake ne pobelijo v prosojno barvo, temveč pogosto kričečo in opazno piščančje rumeno. Če se vam belilne kreme vseeno obnesejo, je njihova uporaba varna, saj je raziskava pokazala, da se vodikov peroksid nahaja le v dermisu in to le nekaj ur po uporabi. Tudi ko se absorbira, se zelo hitro metabolizira, zato njihova uporaba ne bi smela predstavljati nevarnosti.

Zaključek

Z izjemo hidrokinona in retinoidov je torej uporaba večine izdelkov za nego, pomlajevanje kože, proti aknam ipd., ob normalni uporabi (torej normalnih količinah in pogostosti), varna.

PREBERITE TUDI: Raziskava: necepljeni otroci veliko bolj zdravi kot cepljeni

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj