… domu, kako lahko aktivno varčuje z energijo. Zaradi učinkovite rabe energije naše udobje in kakovost življenja ne bosta prav nič slabša.

Z nekaterimi preprostimi spremembami lahko prihranimo precej energije in denarja. Zaradi napačnih navad lahko porabimo od 30 do 40 odstotkov več energije, kot če bi ravnali premišljeno. Navade, ki bi jih morali opustiti, so:

 • prižgane luči, čeprav je dovolj svetlo;
 • vklapljanje napol praznega pomivalnega ali pralnega stroja;
 • neredno čiščenje filtrov v napravah;
 • neredno odstranjevanje ledu iz zamrzovalnika;
 • kuhanje brez uporabe pokrovk;
 • prepogosto odpiranje hladilnika oziroma razmišljanje pri odprtih vratih, kaj bi vzeli iz njega;
 • med kurilno sezono je vredno poskusiti tudi znižanje termostata za vsaj 1 stopinjo Celzija – vsaka stopinja manj pomeni 6-odstotni prihranek energije za ogrevanje.

Za vas smo zbrali 5 preprostih nasvetov, ki jih lahko že danes uporabite.

 1. Izklopite naprave, namesto da jih pustite v stanju pripravljenosti: < 50 evrov/leto
 2. Električne naprave so v stanju pripravljenosti v povprečju 22 ur in v eni uri porabijo od 0,3 do 15 Wh. To pomeni, da je vsaka posamezna naprava v stanju pripravljenosti 8030 ur/leto in vsaka porabi od 4 do 120 kWh/leto. Letni strošek za porabljeno električno energijo se za posamezno napravo giblje od 84 centov do 25 evrov. Preštejte vse naprave v stanju pripravljenosti v vašem domu in izračunajte prihranek.
 3. Ugašajte luči, ko zapustite sobo, dom: < 40 evrov/leto
 4. Če 5 varčnih žarnic, ki gorijo 4 ure na dan, zamenjate z LED-sijalkami, lahko prihranite dobrih 70 kWh oz. 15 evrov/leto. Če zamenjate halogenske žarnice, prihranite več kot 200 kWh oziroma dobrih 42 evrov/leto.
 5. Zapirajte pipo med ščetkanjem zob: < 30 evrov/leto/osebo
 6. Za eno ščetkanje zob s toplo vodo ob odprti pipi porabimo približno 5 litrov vode. To je okrog 10 litrov vode na osebo na dan, kar pomeni, da na leto porabite za 34 evrov električne
 7. energije. Če je članov družine s to razvado več, je prihranek še večji.
 8. Znižajte temperaturo vode v bojlerju: 125 evrov/leto
 9. Znižajte temperaturo vode v električnem grelniku (bojlerju) z 80 °C na 60 °C. Na ta način lahko porabo električne energije za ogrevanje vode zmanjšate za 593 kWh in s tem prihranite 125 evrov/leto.
 10. Tuširajte se, ne kopajte: < 18 evrov/ leto/ osebo
 11. Za enkratno kopanje se v povprečju porabi tudi 90 litrov vode, skozi običajno tuš ročko pa steče okrog 9 litrov vode na minuto. Če ena oseba v gospodinjstvu zmanjša porabo tople vode za 10 litrov, boste prihranili približno 27 evrov na leto, če se voda ogreva z električnim bojlerjem. Če se voda ogreva z zemeljskim plinom, je prihranek približno 18 evrov na leto.

Če upoštevate le teh nekaj preprostih nasvetov, boste na leto prihranili več kot 260 evrov. Preprosto? DA. Izvedljivo? VSEKAKOR DA!

Projekt CLEAR-X je financiran iz programa Evropske unije za raziskave in inovacije Obzorje 2020 (pogodba št. 101033682). Vsebina tega sporočila predstavlja izključno stališča avtorjev in je njihova izključna odgovornost. Ne odraža nujno stališč Evropske komisije in/ali Evropske izvajalske agencije za podnebje, infrastrukturo in okolje (CINEA). Evropska komisija in agencija ne prevzemata odgovornosti za morebitno uporabo informacij.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj